Festival Žákovic Open cez víkend dovŕšil 18 rokov svojho fungovania. Publikum v Trenčianskych Bohuslaviciach v prvý večer roztancovala Jana Kirschner, ktorá si želá, aby podobných festivalov bolo viac. Vrcholom sobotného programu boli koncerty kapiel Para a Hex v špeciálnej zostave, v ktorej speváka Ďuďa nahradili Lasky a Šarkan.

Hoci Žákovic Open patrí medzi najdlhšie fungujúce slovenské festivaly, stále zostáva podujatím s rodinnou atmosférou a ideálnym miestom pre stretnutia priateľov. 18. ročník v piatok odštartovali koncerty kapiel Bratislavské dievčatá, FishFaceDiego. Potom už fanúšikov roztancovala česká vychádzajúca hviezda, skupina Jelen, ktorá okrem známych piesní zahrala aj dve nové skladby Je lepší se opít a Mars a Venuše, a tiež niekoľko coververzií. "Hrali sme tu po prvýkrát a musím povedať, že to bolo fantastické. Atmosféra bola príjemná, okolie nádherné a zvuk skvelý. Užili sme si to naozaj na maximum," neskrýval radosť Jindra Polák, líder kapely Jelen.

Zablahoželať festivalu k 18-tym narodeninám prišla do Trenčianskych Bohuslavíc aj Jana Kirschner. Úspešná speváčka hrala na festivale druhýkrát a predviedla energické vystúpenie plné hitov a tanca. "Super som sa cítila, naozaj som si to užila, ľudia boli skvelí. Žákovic Open nesklamal a je už dospelý. V dospelosti človek prehliada detaily, ktorými sa kedysi trápil a začne si užívať tie veľké veci, ktoré sú naozaj dôležité. A Žákovic sa už oťukal a dnes je to festival, ktorý si ľudia užívajú a chodia sem na dobrú slovenskú hudbu. Bodaj by takýchto festivalov bolo viac," nešetrila speváčka slovami chvály.

Jana Kirschner, Žákovic Open 2018 Zdroj: Pavol Karell

Areál po nej dostal do varu Vec s kapelou a piatkový večer uzavrela kapela Cpt. Slice. Sobotňajšiu zábavu odštartoval už tradičný futbal medzi hudobníkmi a návštevníkmi festivalu, ktorý sa po prvýkrát v histórii festivalu skončil remízou. Program na hlavnom pódiu v druhý deň festivalu odpálili kapely Got Bue Balls, Datasystem, Walter Schnitzelsson a Hudba z Marsu, ktorá zahrala najmä energické pesničky z minuloročného albumu Sonda.

Skvelú náladu vytvoril legendárny majster humorného slova Ivan Mládek so svojím Banjo Bandom a hereckou skupinou. Fanúšikovia sa zabavili na hitoch Medvědi nevědí, Prachovské skály či Jožin z bažin, ktorý nedávno na svojom pražskom koncerte zahrala svetoznáma Metallica. "Ja som to vôbec nevedel, vôbec som ich nepoznal. Dozvedel som sa to od svojho syna. Keď mi povedal, že je to známa americká kapela, tak som bol pyšný. Na Žákovici som naposledy hral pred troma rokmi. Na festivale je publikum také spontánnejšie ako v divadle alebo v kulturáku. A mnohokrát aj mladšie, sme pre nich taká zmena," povedal s úsmevom Mládek, ktorý na koncerte striedal nestarnúce pesničky s vtipnými príhovormi.

Ivan Mládek a Banjo Band, Žákovic Open 2018 Zdroj: Pavol Karell

V tej správnej festivalovej nálade sa predviedla kapela Para, ktorá Žákovic Open považuje za svoj domovský festival. Skupina zahrala skladby z nového albumu Našou krajinou, no nevynechala ani hity ako Abstinent či Otec. Skupina Hex, ktorá je s festivalom už od začiatku neodmysliteľne prepojená vďaka basgitaristovi a organizátorovi Yxovi, sa predstavila v špeciálnej zostave. Namiesto speváka Petra "Ďuďa" Dudáka, ktorý pár dní pred konaním festivalu absolvoval operáciu, zaspievali Lasky a Šarkan, ktorí všetky pesničky Hexákov dobre poznajú.

"Nie je to ľahké spievať po Ďuďovi. Aj keď Ďuďo nie je Pavarotti, čo sa rozsahov týka, je majster frázovania. Tie pesničky znejú strašne jednoducho, keď si ich spievaš pod pódiom, ale je to úplne iné, keď si na pódiu. Mal som ambivalentný pocit, na jednej strane som si to totálne užíval a na druhej strane som cítil obrovskú zodpovednosť, aby som to nepokazil. Ale zvíťazila zábava a úžasný pocit z kamarátskej atmosféry," priznal Peter "Šarkan" Novák.

Spevák skupiny Para Lasky (Tomáš Šedivý) so zástupom za kolegu nemal žiadny problém, hoci musel odspievať dva koncerty po sebe. "Za Ďuďa som spieval už tretí raz, tie pesničky dobre poznám. Všetko bolo v poriadku, mám tie skladby napočúvané, ja som taký starý 'jukebox'. Energia bola výborná a ľudia sa bavili a boli spokojní," konštatoval Lasky.

Hex, Žákovic Open 2018 Zdroj: Marek Bellay

Ďuďovu gitaru na pódiu v špeciálnej zostave Hexu zahral Tomáš Vagaský alias Tomky (Diego, Le Payaco, Dorota Nvotová...). Yxo, Fefe a Tybyke spolu s hosťami roztancovali fanúšikov hitmi V piatok podvečerKeď sme sami (venovaná Ďuďovi) či Nikdy nebolo lepšie, ktorú možno považovať za hymnu festivalu. "Bol to veľmi zvláštny pocit, nemať vedľa seba na pódiu môjho dlhoročného brata. Ale myslím si, že sme to zvládli a že chalani to super zaspievali. Bol to taký netradičný koncert a aj ľudia to tak vnímali. Poslali Ďuďovi veľa pozitívnej energie," uzavrel Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Ten spolu so ďalšími organizátormi Katkou Žákovicovou a Mariánom Žákovicom vyjadril veľkú spokojnosť s tým, ako sa im 18. ročník Žákovic Open podaril. Cez deň bol príjemným miestom aj pre rodiny s deťmi a výborne sa osvedčil aj chillout priestor, ktorý sa večer zmenil na obrovskú párty, kde sa tancovalo až do rána.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry NK Factory. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Pavol Karell + Marek Bellay (posledná fotografia v článku)

Súvisiaci interpreti: Hex, Jana Kirschner