Štvorica mladých hudobníkov, gitaristi Filip Pokorný a Adam Šamaj, bubeník Štefan "Šteffi" Kovalčík a basgitarista Matej Piliar, prichádza na slovenskú hudobnú scénu s originálnym projektom Žabí Rauš. Milovníkom rytmickej párty hudby, pozostávajúcej z prvkov reggae a pop rocku, sa predstavujú špeciálnym animovaným videoklipom k skladbe Do lesov.

Chytľavá pesnička poslucháčov unesie do sveta bez problémov a komplikácií, ktorým každý deň čelí väčšina z nás. "Skladbou sme chceli čo najautentickejšie vyjadriť pocit, ktorý prežíva podľa nás takmer každý mladý človek. Od rána do večera pracujeme, platíme si hypotéky, niekedy je toho fakt veľa a každý z nás z toho večného kolobehu túži občas uniknúť... Napríklad do lesov," hovorí Šteffi Kovalčík, ktorý pesničku spolu s Filipom Pokorným i naspieval.

Štvorka je pre nich osudová

Sú štyria a stretli sa už pred štyrmi rokmi. "Prvú skúšku sme si dali síce až v zime 2017, ale aj po tých štyroch rokoch to stálo za to!" smeje sa Filip. Ukážkou ich nadšenia a talentu je práve prvá zverejnená skladba, ktorú nahrali v štúdiu a vydavateľstve TC Lemons.

"Singel Do lesov je naším jednoznačným favoritom. O tom, že ju vypustíme so sveta ako prvú, sme sa vôbec nemuseli dohadovať. Okamžite sme vedeli, že toto je ona. Je chytľavá a ľahká, má jednoduchý a pekný refrén, ktorý si každý hneď zapamätá. V jednoduchosti je napokon krása," vysvetľuje Matej Piliar. "Ďalším dôvodom, prečo sme si zvolili práve túto pesničku, je, že pri jej počúvaní sa nám hneď vytvorila predstava, ako by sme ju vizuálne vyjadrili," dodáva Filip.


Videoklip k skladbe vznikol v spomínanom bratislavskom štúdiu TC Lemons v spolupráci s mladým animátorom  Slávom Turancom a kameramanom Mirom Maternom. "V štúdiu, kde sme skladbu nahrávali, je k dispozícii aj zelené plátno, tak sme ho rovno využili. Hneď v prvej chvíli sa nám totiž zapáčil nápad, že by sme sa ocitli v kreslenom svete... Slávo Turanec je síce veľmi mladý, ale skvelý animátor, ktorý nám nielenže pomohol s nápadmi, ale dokázal ich aj pekne prepojiť. A náš kamarát, kameraman Mira Materna, do toho šiel bez váhania tiež. Všetko to do seba zapadlo, ocitli sme sa doslova v tvorivom 'rauši',“ približuje Adam Šamaj.

Na každú časť postupne vznikajúceho videoklipu sa kapela veľmi tešila. "Slávo nám klip posielal po kúskoch, ako seriál, držal nás v takom príjemnom napätí, čo ďalšie príde, tešili sme sa z každej novej minúty, ktorú nám dodal," spomína si Šteffi, ktorý má z celého nakrúcania zrejme najväčší zážitok. "Bola to pre nás veľká česť, pracovať s takými šikovnými chalanmi ako Slávo a Mira, ešte nikdy som niečo podobné nezažil. So záujmom som sledoval ich prácu. Keď mi Slávo na pľaci povedal 'urob toto rukou a urob takúto grimasu', tak som ju urobil, absolútne netušiac, čo z toho vznikne a potom som v náhľade ku klipu videl, ako sa pretláčam s kresleným medveďom... Strašne som sa smial, klobúk dole," dodáva sympatický bubeník. 

Profesionáli na chodúľoch

Vo videoklipe si okrem chalanov zahrali aj Adamovi rodičia, profesionálni herci z Bábkového divadla na Rázcestí a Divadla na Vysokej Nohe, Mária a Dodo Šamajoví. "Vedel som, že otec má tie chodúle doma, tak nám napadlo, že by sme ich mohli využiť. Rodičia boli nadšení a hneď s nami nakrútili niekoľko scén," prezrádza Adam.

Šamajovci si nakrúcanie videoklipu naplno užili. "Musím povedať úprimne a otvorene, pesnička Do lesov ma nielen potešila, ale aj prekvapila. A to som dosť náročný poslucháč (smiech). Chalanov poznám už dlhšie, jedného od narodenia, a viem, že sú to dobrí muzikanti. Točenie klipu Do lesov v lese za Malackami bola zábava, ale aj drina. Zorali sme tam asi 30 až 40 metrov štvorcových piesčitej pôdy. Poľovníci sa určite budú čudovať, ako sa tam tie diviaky dostali, keď k tomu miestu nevedú žiadne stopy," hovorí pobavene Dodo Šamaj.

"Som rada, že aj v tejto zrýchlenej dobe, v ktorej kvantita prevyšuje kvalitu a hodnoty sa určujú na základe množstva majetku a výšky bankového konta, som spoznala mladých ľudí, ktorí sú oddaní hudbe, kumštu, poctivej práci a tvorivosti. Vážim si takýto prístup, pretože viem, aká je to náročná práca. Umenie nie je sranda. Berie si celého človeka a ak sa mu človek oddá, určí mu celý život. Samotná realizácia klipu bola veľmi profesionálna, čo ma tiež nesmierne potešilo a prekvapilo. Držím palce pri ďalších projektoch," dodala Mária Šamajová.

Kapela už má okrem singla Do lesov v talóne ďalších dvanásť skladieb, ktoré plánuje postupne zverejňovať. "Deväť pesničiek máme už nahratých, na troch ešte pracujeme. Budúci rok by sme chceli vydať plnohodnotný album," uzatvára Filip.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Andrea Fedorovičová zo štúdia TC Lemons. Viac sa o kapele dozviete na jej oficiálnej stránke www.facebook.com/zabiraus.
Foto: Peter Reefe Kováč