V tomto roku zaradili Pohodu ešte pred jej konaním do svojich výberov odporúčaných európskych festivalov aj renomované britské denníky ako The Telegraph, The Guardian či Metro. Keď sa nadšení organizátori v office bavili, kto im ešte zo zoznamu rešpektovaných mienkotvorných britských médií chýba, spomenuli sme si na The Independent.

A práve tento denník priniesol koncom minulého týždňa obsiahlu a mimoriadne pozitívnu recenziu festivalu Pohoda. Hudobný novinár Derek Robertson ju v titulku označil za "Radostné tri dni, kde sa dobré pocity odrážajú v hviezdnom, rozmanitom line-upe" a udelil festivalu absolutórium v podobe 100-percentného hodnotenia (5 hviezdičiek). Esenciu najväčšieho slovenského festivalu, ktorý si aj po viac ako 20 rokoch zachováva svoju výnimočnú atmosféru, vystihol v jeho podtitulku: "K návštevníkom sa správajú ako k rodine a naozaj sa tu nájde niečo pre každého."

Z článku nižšie citujeme najzaujímavejšie pasáže, celý preklad nájdete na stránke Pohody a pôvodnú recenziu na webe Independent.co.uk.

Pohoda 2018 Zdroj: Ctibor Bachratý

Štandard Pohody prekonáva britské festivaly

"Ako zvyčajne, aj toto leto prinieslo známe príbehy o hrôzostrašných zážitkoch z rôznych britských hudobných podujatí: absurdne dlhé rady, prehnaný dôraz na bezpečnosť a nedostatok základnej infraštruktúry – veci, ktoré ničia to, od čoho očakávame, že pôjde o povznášajúce, oslavné dni. Ale v Európe robia veci inak - robia ich lepšie - a slovenský festival Pohoda sa rýchlo stáva jedným z najlepších víkendov na kontinente," začína svoj text Derek Robertson.

"Pri pohľade na slnkom zaliate polia pri Trenčíne naplnené tisíckami natešených fanúšikov sa stanete svedkom toho, aké by festivaly mali byť. Tu nie ste len 'zákazníkom', správajú sa k vám ako k členovi širokej rodiny a organizátori sa nadmieru snažia, aby bolo všetko čo najpríjemnejšie. Zadarmo je tu k dispozícii pitná voda či dávkovače opaľovacieho krému rozmiestnené po celom areáli, nájdete tu obrovské množstvo (extrémne) cenovo prijateľných miestnych jedál a nápojov a tá trocha usmernenia, ktorá je potrebná, sa deje trpezlivo a s úsmevom," chváli organizátorov za veci, ktorú sú už pre slovenských návštevníkov samozrejmosťou, pritom na väčšine európskych festivalov je štandard služieb oproti Pohode horší.

Tolstoys, Pohoda 2018 Zdroj: Martina MlčúchováTolstoys na Pohode 2018 (foto: Martina Mlčúchová)

Pozitívna reklama aj pre slovenských umelcov

Robertson vyzdvihuje aj lineup, ktorý nie je postavený "na dvoch alebo troch hlavných áčkových headlineroch... namiesto toho ponúka bohatý a rozmanitý výber umelcov počas celého dňa, vďaka čomu si naozaj každý nájde niečo pre seba a objaví aj zopár vzácnych kúskov".

Okrem hviezd ako Ziggy Marley, The Chemical Brothers, Ride, Danny Brown, Rodriguez či St. Vincent autor v článku spomenul aj zopár slovenských umelcov. "Isama Zing oslnil v temnote Klubu a slnečné skoré popoludnie bolo perfektným pozadím pre pôvabný dreampop kapely Tolstoys. Najlepšími z tejto trojice však boli Nvmeri, ktorých nepredvídateľný, funkom šmrncnutý math-pop priviedol celý stan k tomu, aby bez rozmyslu strúhal tanečné figúry."

Z menej známych zahraničných kapiel ho zaujali najmä Austrálčania Confidence Man. "Bláznivý tanec pokračoval o niekoľko hodín neskôr, keď Confidence Man spustili na pódiu hedonistické dvojzmyselné disco vypaľováky, ktoré sa dali očakávať od dua s menami Janet Planet a Sugar Bones. Majú reputáciu najlepšej festivalovej kapely tohto leta a hodina v ich spoločnosti bola najšialenejšou zábavou, akú si možno predstaviť, kombinujúc komickú preafektovanosť a úplnú nádheru."

Slovenskej kapele Genuine Jacks zase patria záverečné slová článku. Autor bol nadšený z toho, že pár minút po koncerte St. Vincent pred hlavným pódiom mohol zažiť nefalšovaný garage punk priamo v garáži. "Bolo tam miesto asi iba pre 20 ľudí a bola to divoká, bujará jazda, zopár ľudí sa dokonca pokúsilo o crowd surfing. Tento blitzkrieg v nás zanechal pocit radosti a do chladného nočného vzduchu sme vyrazili s úsmevom na kilometer širokým, čo je bežná reakcia každého, kto okúsi dokonalosť Pohody."

Text: Theindependent.co.uk (pôvodný text recenzie), Anton Repka - Pohoda PR (úvod a preklad článku), Hudba.sk (editácia a skrátenie textu)
Foto: Ctibor Bachratý (titulná fotografia a 1. foto v článku), Martina Mlčúchová (2. foto v článku)