Jednodňové podujatie prinesie desiatku umelcov, ktorí na siedmich miestach spríjemnia deň návštevníkom Vysokých Tatier. Festival sa uskutoční v sobotu 1. septembra a vystúpia na ňom napríklad Katarzia, B-complex alebo Zuzana Mikulcová.

"Po prvom ročníku prešli Tatra Flowers miernymi zmenami, niečo sme pridali, niečo vynechali. Celý program sme sústredili do jedného dňa, na sobotu 1. septembra, na ktorú pripadol tento rok aj štátny sviatok a nebudeme mať teda k dispozícii voľný piatok ako minulý rok. Návštevníci a milovníci Tatier sa však môžu tešiť na zaujímavý program, ktorý oproti minulému roku bude ešte bližšie k prírode," uvádza organizátor podujatia František Tököly.

"Nebudeme stavať žiadne pódium, všetci umelci vystúpia v komorných a akustických programoch či už vonku, alebo v interiéri a budú podporené minimálnym zapojením techniky. Novinkou je aj to, že súčasťou programu nebude žiadne podujatie, na ktoré by si verejnosť musela kupovať lístky. Všetky podujatia Tatra Flowers budú pre verejnosť zadarmo," dodáva Tököly.

Tatra Flowers 2018 sa začnú originálne - polnočným koncertom v kostole v Tatranskej Lomnici, ktorý sa uskutoční v noci z piatka na sobotu. Vystúpi v ňom harfista Michal Matejčík, tentokrát spolu s husľovou virtuózkou Luciou Harvanovou. V prevedení harfa a husle zaznejú mnohé zaujímavé skladby z obdobia od baroka až po súčasnosť aj s príjemnými prekvapeniami. Dvojica vystúpi ešte raz v sobotu podvečer, zahrá svetovú aj slovenskú filmovú hudbu. Miesto konania druhého koncertu zatiaľ organizátor tají, prezrádza však, že filmová hudba bude doplnená aj o vizuálny zážitok.


Iné prostredie, iná forma prejavu

Na Hrebienku spríjemní popoludnie turistom vracajúcim sa zo svojich tatranských potuliek koncert Samuela Hošeka s kapelou a netradičné chilloutové vystúpenie dídžejky a producentky B-complex. "Na Tatra Flowers sa predstavím prvýkrát so svojou vlastnou kapelou a so skladbami z môjho pripravovaného debutového albumu, na ktorom pracujem s hudobným producentom Jurešom Líškom (Fallgrapp). Celý hudobný koncept sa bude niesť v intímnom akustickom zvuku, dotvoreným jemnou elektronikou," približuje program koncertu Samuel Hošek.


"Tak ako nič nie je čiernobiele, ani moja hudba nikdy nebola. Väčšinou si však moje netanečné veci nenájdu scénu, kde sa hodia odohrať. Na Tatra Flowers so sebou prinesiem skladby, ktoré bežne nepočujete, a niektoré, ktoré ste ešte nepočuli," hovorí Matia Lenická alias B-complex.

Na Skalnatom plese vystúpi Katarzia, ktorá sa vráti k svojim pesničkárskym začiatkom - zahrá a zaspieva sama, iba s gitarou. "Tatry boli pre mňa vždy niečím, kam sa vraciam ako ku koreňu, k zdroju kultúrneho kódu. Cítim sa v nich bližšie k jadru, akoby mi pripomínali, kým som a kam patrím, aj keď sa dnes už skôr považujem za globálneho obyvateľa. Je to zázračné miesto a citliví ľudia nemôžu nevnímať ich mágiu. Mne sa v nich spája všetko - veľká nádhera, história slovenských hororových rozprávok, draci, perinbaby, princovia, revolúcie, predstavujem si všetých, čo ich prešli, prežili a zažili tu krásne situácie. Teším sa, že na Tatra Flowers ich budem môcť spolu s vami zažiť aj ja," vyznala sa speváčka.


Na rovnakom mieste sa predstaví aj svetovo uznávaný prešovský muzikant David Kollar spolu s talianskym trúbkárom Paolom Rainerim, s ktorým pôsobia vo formáciách The Blessed Beat (+Simone Cavina) a KOMARA (+Pat Mastelotto). "Stotožňujem sa so slovami Paľa Barabáša, ktoré povedal po minulom ročníku Tatra Flowers. Tatry som už mal zafixované ako priestor pre hotelové firemné večierky a práve Tatra Flowers sú projektom, ktoré do Tatier vracia kultúru a umenie," vyzdvihuje myšlienku podujatia David Kollar.

Prečítajte si: Tatra Flowers vraj škodí horám. Diskusia, ktorú vyvolal, však určite nie je na škodu

Vyvrcholením Tatra Flowers bude sobotný podvečer v parku v Tatranskej Lomnici, kde sa program festivalu spája s ukončením Tatranského kultúrneho leta, ktorého súčasťou je aj tradičná charitatívna dražba. Svoje filmy tu premietne Peter Hámor a ako prvá vystúpi speváčka a hudobníčka Zuzana Mikulcová so svojou kapelou, ktorá exkluzívne viac než mesiac pred vydaním predstaví svoj nový album Dievča.


Potom sa už návštevníci môžu tešiť na koncert 33-členného symfonického Orchestra opery a baletu Štátneho divadla Košice pod vedením dirigenta Igora Dohoviča. Orchester privíta aj sólistov, sopranistku Helenu Becse Szabó a tenora Jaroslava Dvorského.

Pre návštevníkov Tatier, ktorí ocenia aj klubovú zábavu, si organizátori pripravili večer v Humne v Tatranskej Lomnici, kde vystúpi najskôr Katarzia. A tak, ako sa festival Tatra Flowers o polnoci začne, tak ho o 24 hodín neskôr o polnoci zakončí posledné vystúpenie, v ktorom B-complex zahrá už svoj tradičný energický drum&bassový set.

Popri pestrom hudobnom programe organizátori pripravili aj ďalšie aktivity. "Sme veľmi radi, že aj tento rok na Popradskom plese ponúkneme predovšetkým rodinám s deťmi možnosť spoznať bližšie Tatry, ich históriu, flóru, faunu, ale aj to, ako sa v Národnom parku správať. V spolupráci s TANAPom sme opäť pripravili edukatívno-zážitkovú zónu, ktorú minulý rok navštívilo veľké množstvo návštevníkov a preto sa tešíme, že táto milá spolupráca pokračuje aj tento rok."

"Ďakujeme všetkým, vďaka ktorým príbeh Tatra Flowers pokračuje svojím druhým ročníkom, ďakujeme umelcom, ktorí s radosťou prijali pozvanie na vystúpenie, všetkým zapojeným subjektom, Mestu Vysoké Tatry, partnerom, a Generálnym partnerom VSE - člen INNOGY a Tricklandii, vďaka ktorým Vysoké Tatry 1. septembra opäť rozkvitnú umením a zážitkami," dodáva František Tököly.  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Dorota Holubová

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Katarzia