Martinskí producenti a dídžeji Drozďo & Demex si na tohtoročné leto pripravili horúcu novinku Rumba y Candela. Nahrali ju spoločne s Eusebiom - kubánskym latino spevákom, ktorý žije a pôsobí na Slovensku a v Česku. Tanečnú skladbu predstavili spolu so sexi videoklipom, ktorý má necelé dva týždne od zverejnenia už takmer 120-tisíc pozretí.

"Eusebio je ako Kubánec veľmi temperamentný a muzikálny. Kubánska španielčina ponúka nespočetné množstvo spôsobov frázovania a rytmických zmien, čo mimoriadne vplýva na celkovú zmyselnosť skladby. A to bola pre nás ako vždy výzva," hovoria Matej Drozdi a Jakub Mišík alias Drozďo & Demex.

Pre fanúšikov latino hudby Eusebio určite nie je úplnou neznámou a poznajú ho aj priaznivci slovenského rapu. Charizmatický rodák z kubánskeho mesta Camagüey totiž už v roku 2017 na Slovensku vydal svoj debutový album La Farándula, na ktorom spolupracoval so známymi menami domácej scény ako sú producent Peter Pann, speváčka Veronika Strapková či raperi Čistychov a Kali. Spolupracoval tiež s tanečným dídžejom Mairee a minulý rok sa prvýkrát spojil aj s dvojicou martinských producentov.

"S Eusebiom sa poznáme od nášho spoločného singla z roku 2018 Buena Onda. Tento rok sme sa v januári stretli a povedali sme si, že vymyslíme ďalší song na leto 2019. Skomponovali sme nástrel hudby, zaranžovali ju a poslali sme ju Eusebiovi. Ten následne v nahrávacom štúdiu Petra Panna nahral vokály a surové nám ich poslal. My sme to všetko v našom štúdiu spracovali a zmixovali do výslednej podoby. Práce na skladbe spolu trvali asi štyri mesiace," vysvetľujú producenti z Martina.


Exotická skladba s horúcim letným videoklipom

Aj výroba klipu bola pomerne náročná. Príprava na nakrúcanie trvala približne týždeň, pričom samotnú produkciu klipu si hudobníci naplánovali na rôznych miestach počas jediného natáčacieho dňa. V praxi to znamenalo ranné vstávanie krátko po polnoci a presun celého 15-členného tímu k Oravskej priehrade, kde sa nakrúcali prvé exteriérové scény. Okrem toho klip vznikal v priestoroch klubu Imperia-M v Námestove a v Martine, kde si Eusebio v zmrzlinárni Choco zahral rolu snívajúceho zmrzlinára, a posledná scéna s ohňostrojmi sa nakrúcala v Koštanoch nad Turcom na letisku.

"Nakrúcanie sme skončili až večer pred polnocou, kedy sme mohli spokojne zhodnotiť, že úloha nakrútiť videoklip počas jedného dňa bola splnená," dopĺňa Drozďo. V klipe si zahrali tanečnice, modelky, je v ňom aj známy slovenský perkusionostia Bongoman Elizz, no najmä obyčajní ľudia s dobrým srdcom, z ktorých viacerí aj pomohli s organizáciou nakrúcania a prispeli s doplnkami do klipu. Kameru a strih mala pod palcom košická firma Promiseo.

Redakciu Hudba.sk informoval Stanislav Guláš z agentúry Golden Entertainment. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Promiseo