Príbeh o precitnutí jedného odkvitajúceho bonvivána na zimnej rekreácií v Krkonošiach vo svojom novom videoklipe rozprávajú Midi Lidi. Vizuálnu podobu ich "normalizačného popu", hitu Láska není švédský stůl, vymysleli Petr Marek a Prokop Holoubek spolu s režisérom Pavlom Borovičkom.

Hlavnú úlohu vo videoklipe stvárnil spisovateľ, básnik, textár, spevák, herec, hudobník a učiteľ Jaroslav Pížl. Druhou zásadnú úlohu čašníka odohral divadelný a filmový herec Jiří Najvert. Ten sa už skôr objavil aj vo filmoch Nic proti ničemu a Nebýt dnešní režírovaných frontmanom Midi Lidi Petrom Markom.

Námet na pesničku so sloganom Láska není švédský stůl priniesla VJka kapely Magdalena Hrubá. "Pesnička je o mužovi, ktorý zvádza ženy, až ho čašník pokára. Magda tú tému ale širšie myslela tak, aby človek v láske nezľavoval a vyberal si srdcom, nielen podľa toho, čo sa práve ponúka. Čo je priamo veta, ktorú mi povedala a ja som ju rovno použil ako hlavný verš," hovorí Petr Marek.


Režisér Pavel Borovička s novým videoklipom kapely Midi Lidi prežil dôležitú etapu svojho života. "S prípravami som začínal ako slobodný muž. Pri premiére klipu som už ženatý. Dúfam, že sa nám doňho podarilo dostať minimálne z polovice toľko radosti ako z môjho zväzku. A dúfam, že sa diváci dokážu s klipom oženiť či vydať a byť s ním šťastní," dodáva tvorca, ktorý na seba upozornil aj ako kameraman seriálu Kancelář Blaník a tento rok za klip Píš mi básně pre kapelu Bert & Friends získal Cenu Anděl.

V krátkom filme si ďalej zahrali Zuzana Fuksová, Vendula Chalánková, Marie Ludvíková a ďalší kamaráti kapely. "Po minulých klipoch, v ktorých sme použili revolučnú technológiu, tzv. kľúčovanie, sme sa teraz pustili do ďalšieho experimentu a ako možno prví na svete sme vyskúšali možnosti tzv. zadnej projekcie. Pritom je to tak jednoduché!" odtušil Petr Marek.

S hudobným demom skladby pôvodne prišiel bubeník kapely Tomáš Kelar. "Najskôr sme sa tejto skladbe zasmiali a zamietli ju, pretože sa jedná o tisíckrát prevarený popový štandard. Ale potom sme si povedali, že nás to vlastne strašne baví - a urobili pesničku, ktorú by v sedemdesiatych rokoch mohla spievať napríklad Hana Zagorová alebo Helena Vondráčková, také Sladké mámení," uzatvára Marek.

Midi Lidi vydali tento rok dva nové radové albumy: Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád a Heal The World, konečně!  Spoločným menovateľom piatej a šiestej dosky kapely je apel: "Skúsme sa dohovoriť!". Obe nahrávky na prelome júla a augusta vyjdú aj na vinyle. Pokrstiť obe dosky sa Midi Lidi chystajú na jeseň, 15. a 16. októbra v Prahe, 4. novembra v Brne a 11. decembra v Bratislave. Okrem toho sa v rámci turné zastavia na Slovensku aj 10. decembra v Žiline a 18. decembra v Trenčíne. Tam pred dvoma týždňami odohrali aj slovenskú premiéru nového programu v rámci festivalu Pohoda on the Ground.

Prečítajte si dvojrecenziu: Midi Lidi ukázali svoju angažovanú tvár. Vyzývajú k porozumeniu, aj samých seba

Hlavnými mediálnymi partnermi oboch nových albumov Midi Lidi sú v Radio 1 v Českej republike a slovenské Rádio_FM.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach midilidi.com a www.facebook.com/midi.lidi.

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi