Brazílsky producent pôsobiaci v Londýne, slovenská speváčka žijúca taktiež v Londýne a slovenská animátorka študujúca v Berlíne. Toto je trojica ľudí, ktorá spolu vytvorila audiovizuálne dielo Move Slowly. Novinka v sebe kombinuje rytmy od Paula Vilasa, upokojujúce vokály pesničkárky Dáše a krátky film Katky Bednarčíkovej.

"Projekt Move Slowly bol inšpirovaný našimi skúsenosťami zo života vo veľkomestách v zahraničí, a taktiež vyjadruje našu lásku k slovenskej prírode - najmä k okoliu Tatier, odkiaľ pochádzame," povedali Slovenky o spoločnej novinke, ktorú Paul Vilas a Daša nahrali v štúdiu Honor House v Londýne. Vokály boli nahrané a vyprodukované s Nathanom Ridley v Hermitage Works Studios.

Videoklip Move Slowly vytvorila animátorka Katka Bednarčíková, počas karantény v Nízkych Tatrách. Využíva pomalú techniku frame by frame - animáciu v kombinácii s videom. Klip odzrkadľuje pocity o izolácii ľudí od prírody. Vo videu sa Katka snaží vizualizovať myšlienku, že táto izolácia je skôr zdanlivá ako skutočná. "Čím viac je príroda zadržiavaná tehlami a betónom, tým viac sa presadzuje v ľudskej mysli vo forme úzkosti alebo tiesne. Aj keď niekedy by stačilo si uvedomiť že mestá, tak ako včelie hniezda a mraveniská, sú taktiež výtvormi prírody," popisujú vizuálne stvárenenie piesne.


Daša je rodáčka zo pôsobiaca v Londýne. Precítené pesničkárstvo umocnené jemným hlasom jej umožnuje nachádzať nové spôsoby vyjadrovania sa cez populárnu hudbu. Dašina tvorba čerpá z jej stredoeurópskych koreňov a z jej pôsobenia na Londýnskej hudobnej
scéne. Katka Bednarčíková študuje vizuálnu komunikáciu v Berlíne. Miluje pomalé formy umenia a rada spolupracuje s kapelami a hudobníkmi a vyjadruje ich hudbu vizuálne.

Paul Vilas, narodený v Brazílii, pôsobí v Londýne ako producent. Je veľký fanúšik analógovej výbavy a "drum machines". Jeho brazílsky pôvod vplýva na jeho hudobný vkus a kreatívne vyjadrenie, ktoré on sám opisuje ako "chaotické a zároveň pokojné" rytmy. Paul sa venuje svojmu sólo projektu aj kapele Third Way a v roku 2019 založil hudobné vydavaťeľstvo Vilas Records.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytli Daša a Katka Bednarčíková. Text správy sme upravili.