Organizátori jedinečného koncertu k 50. výročiu Bratislavskej lýry od začiatku dúfali, že sa podujatia bude môcť zúčastniť aj jej historicky prvý víťaz a najväčšia hviezda česko-slovenskej hudobnej scény, Karel Gott. A podarilo sa - po tom, ako ohlásil návrat na pódiá v Česku, potvrdil aj vystúpenie v Bratislave.

Karel Gott sa po ťažkej chorobe rýchlo dostáva do formy. Svedčia o tom dve zverejnené novinky aj fakt, že už v deň ohlásenia svojho návratu na koncertné pódiá prekvapil návštevníkov špeciálneho narodeninového koncertu Hany Zagorovej, ktorej k jubileu zaspieval dve pesničky. Zopár svojich hitov príde odprezentovať 18. októbra aj pred slovenským publikom v rámci veľkej spomienky na niekdajšiu slávu pesničkovej súťaže Bratislavská lýra.

"Karel Gott zvíťazil v úplne prvom ročníku Bratislavskej lýry v roku 1966. Zaspieval pieseň Vieroslava Matušíka a Elišky Jelínkovej Mám rozprávkový dom, podľa ktorej sme spomienkové podujatie na Bratislavskú lýru pomenovali. Sme naozaj radi, že tento vynikajúci spevák prostredníctvom svojej agentúry potvrdil účasť a pripravuje sa vystúpiť s dvoma piesňami. Je to pre nás veľká česť," hovorí jeden z autorov projektu Jozef Šuhajda.

Prečítajte si: Karel Gott prináša na výberovke 40 slavíků najväčšie hity aj nové piesne

Koncert, aký možno zažiť iba raz

Galavečer s názvom Mám rozprávkový dom - Lýra 50 oživí spomienky na legendárnu súťaž, ktorá svojho času patrila k najprestížnejším hudobným podujatiam za železnou oponou. Do roku 1990, keď sa konala posledný raz, súťaž objavila mnohé talenty, z ktorých sú dnes slávne hviezdy. "Slávny československý festival populárnej piesne si pripomenieme piesňami, ktoré na Bratislavskej lýre zazneli po prvý raz. Spievať ich budú Helena Vondráčková, Jitka Zelenková, Petr Janda, Jana Kocianová, Marcela Laiferová, Pavol Hammel, Ján Lehotský, Dalibor Janda, Lenka Filipová, Peter Nagy, Martha a Tena Elefteriadu, Peter Lipa, Katka Hasprová, Vašo Patejdl, Miroslav Dvorský a ďalší skvelí českí a slovenskí umelci," dodáva spoluorganizátor spomienkového večera Ľubo Belák.

Na koncerte vystúpia aj mladší interpreti, ktorí však budú spievať výlučne hity z lýry. "Časť spevákov a kapiel bude spievať svoje hity, ktoré odzneli na lýre napríklad Malovaný džbánku, To se nikdo nedoví, Věnování, Žít jako kaskadér, či Kapely starnú. Mladšia generácia si zaspieva Atlantídu, Lúčenie, Espresso Orient, Máš chuť majoránky a ďalšie. Nebudem prezrádzať všetky prekvapenia, bude ich naozaj dosť. Veľmi zaujímavé budú interpretácie mladých spevákov, na tie sa ja veľmi teším, hlavne ak ich bude sprevádzať vynikajúca kapela Štefana Bugalu. Zaujímavým prekvapením budú vystúpenia Júlie Hečkovej, Berca Balogha, Ľudovít Noska, Svetlany Rymarenko, Martina Hudeca a Dáriusa Kočího," teší sa Dodo Šuhajda.

"Pôjde o neopakovateľný zážitok. V tejto forme a s toľkými účinkujúcimi to bude megakoncert, aký možno zažiť iba raz. Navyše ide o potvrdenie životaschopnosti našej pôvodnej pesničkovej tvorby. Bratislavská lýra bola v prvom rade autorská súťaž skladateľov a textárov. Spolu s interpretmi tvorili nerozlučnú trojicu. Slovenskej pop hudbe sa práve prostredníctvom Bratislavskej lýry podarilo nielen dobehnúť, ale neraz aj predbehnúť úroveň a úspech českej hudobnej scény. Podujatie je preto nielen koncertom interpretov, ale československej  kultúry minulého storočia ako takej," uzatvára Ľubo Belák.

Podujatie sa uskutoční pod hlavičkou agentúry Topfest 18. októbra v Incheba Expo Aréne. Všetky podrobnosti nájdete na stránke www.lyra50.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Facebook.com/gottkarel

Súvisiaci interpreti: Karel Gott