Švédsky muzikant Jay-Jay Johanson, ktorého fanúšikovia trip-hopovej melanchólie môžu registrovať už od druhej polovice 90. rokov, je jedným z hlavných lákadiel aktuálneho ročníka tradičného multižánrového festivalu Barbakan. V banskobystrickej Záhrade sa ukáže už v piatok 29. novembra.

Koncert bude súčasťou jeho európskeho turné, na ktorom predstaví svoj najnovší album Kings Cross (2019). Rodák z Trollhättanu sa v rámci neho zastaví v Španielsku, Francúzsku, Portugalsku, Grécku či Nemecku. Zaujímavosťou je, že vystúpenie na strednom Slovensku bude jeho jedinou zastávkou v celej strednej Európe.

Jay-Jay Johanson debutoval na hudobnej scéne v roku 1996 albumom Whiskey, ktorý charakterizoval jeho jazzový, melancholický spev v spojení s hudbou ako vystrihnutou z filmu noir. Zasnenými vokálmi boli popretkávané aj jeho ďalšie počiny vrátane albumovej trojky Poison (2000), na ktorej spolupracoval s Robinom Guthriem z Cocteau Twins. Miernu zmenu predstavovala jeho nahrávka Antenna (2002) obsahujúca singel On The Radio, kde sa od trip-hopovým nálad posunul viac k electroclashu.


Johanson v tvorbe a vydávaní albumov nepoľavoval ani v ďalších rokoch, či už to boli soundtracky, kompilácie alebo ďalšie radové štúdiové nahrávky. Nebráni sa ani spoluprácam a ak si jeho meno hodíte do YouTube, zistíte, že jednou z jeho najhranejších skladieb je singel Marble House, ktorý vyšiel v roku 2006 v rámci spolupráce so švédskou elektronickou dvojicou The Knife. Na Spotify má už viac ako šesť miliónov prehratí.

Do Banskej Bystrice príde predstaviť spomenutý najnovší album Kings Cross, kde sa pohybuje od nu jazzu cez downtempo až po folk-rock. Za zmienkou z neho rozhodne stojí chytľavý singel Heard Somebody Whistle, ktorý by sa uživil nielen v alternatívnych playlistoch. 


Predskokanom na koncerte Jay-Jaya Johansona bude slovenský hudobník Jerguš Oravec. Zástupca trenčianskej scény, ktorý hrá svoju verziu blues pre 21. storočie, má za sebou účinkovanie na slávnom Szigete či supportovanie na turné Richarda Müllera. V roku 2016 vydal svoj debutový album Na ramenách otcov, ktorý vyšiel v limitovanej edícii aj na vinylových platniach v bielej, modrej a červenej farbe.

Od roku 2015 sa Jerguš popri sólovej tvorbe venuje najmä kapele The Youniverse, ktorú založil so speváčkou Tammy Nižňanskou. S touto skupinou sa tento rok (12.10.) tiež predstavil na banskobystrickej časti Barbakanu. Podrobnejšie info, ako aj infomácie o ďalších koncertoch festivalu, ktorý tento rok opäť zavíta aj do Bratislavy, nájdete na oficiálnej stránke festivalu barbakanfest.sk.

Lístky na koncert Jay-Jay Johansona 29. novembra v banskobystrickej Záhrade sa v predpredaji predávajú za 12 eur, na mieste bude vstupné 18 eur. Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Barbakan Ján Papač. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.