Oslavu nedožitých 70. narodenín Mira Žbirku dnes štartuje podmanivý animovaný videoklip k jednej z najkrajších piesní z albumu Posledné veci - Náhodou. Tešiť sa môžete aj na prvý česko-slovenský album v Dolby Atmos, vinyl, výstavu v Národnom múzeu v Prahe a dlho avizované spomienkové koncerty, kde Mekymu vzdá hold množstvo osobností zo slovenskej i českej scény.

Prípravy na oslavu odkazu československej hudobnej legendy Mira Žbirku vrcholia. Už zajtra sa bude jeho hudba a osobnosť pripomínať na koncerte v Londýne a dnes vychádza nový singel a klip z albumu Posledné veci.

Po megaúspechu pesničky Nejsi sám je druhým singlom skladba Náhodou s typickám skladateľským rukopisom Mira Žbirka, ktorá sa s krásne nostalgickým zvukom, atmosférou a textom Joža Urbana radí k tomu najlepšiemu na spevákovej poslednej nahrávke. K piesni vznikol aj pútavý animovaný videoklip. V produkcii štúdia Eallin Motion Art, Filipa Filkensteina a Lukáša Skalníka ho v réžii spevákovho syna Davida Žbirku a Šimona Šafránka animoval Michal Sadowski.


Posledné veci dostali novú zvukovú podobu

Album Posledné veci dostáva dnes aj klasickú vinylovú LP podobu a je ako prvý na Slovensku a v Českej republike dostupný v najmodernejšom priestorovom formáte zvuku Dolby Atmos. Vznikol v renomovanom pražskom štúdiu Soundsquare, kde Michal Pekárek pod pozorným dohľadom producenta albumu Davida Žbirku s pomocou najmodernejších technológií dodal nahrávkam celkom nový a plastickejší rozmer.

Nová verzia albumu Posledné veci s priestorovým zvukom je dostupná už dnes na platformách Apple Music a Tidal. Miro Žbirka, ktorý vždy sledoval nové trendy, sa tak symbolicky stal prvým česko-slovenským umelcom, ktorého album vyšiel aj vo verzii Dolby Atmos.

Vinylová LPčka Posledné veci vychádza so špeciálnym vinyl masterom z Abbey Road a kvalitne spracovaným obalom, na ktorom dokonale vynikne titulná fotografia Petra Župníka s grafickým spracovaním Jiřího Troskova. Ďalšia skvelá správa pre milovníkov vinylových platní je, že vydavateľstvo Opus už 14. októbra vydá prvých sedem albumov Mira Žbirku v LP boxe Opus Collection 1980-1990.

Koncertné pocty spoja krajiny aj generácie

Už zajtra (24.9.) sa uskutoční prvý zo série troch spomienkových koncertov Tribute to Miro Žbirka 70. V londýnskom klube 229 Venue budú hudobný odkaz československej legendy oslavovať Dan Bárta, Kuly, David Žbirka, Peter Bič Project, Petr Čech, Martha, Sima Magušinová, David Kraus, Rob Cass, Nina Kohout, Lenny a Tamara Kramar.

Hudobná pocta bude pokračovať na koncertoch v Bratislave (17.10.2022 - NTC Aréna) a v Prahe (21.10.2022 - O2 Universum). Obidva koncerty sú takmer vypredané, v predaji zostáva už len pár posledných vstupeniek. Legendárne hity Mira Žbirku budú v sprievode jeho koncertnej kapely spievať:

David Žbirka
David Koller
Peter Nagy
Katarína Knechtová
Bára Basiková
Michal Hrůza
Jana Kirschner
Michal Malátný
Ráchel Skleničková
Albert Černý
Lenka Filipová
Adam Ďurica
Marta Jandová
Slza
Matěj Ruppert
Jiří Macháček
Lukáš Adamec
Martha
Lenny
Peter Bič Project
David Kraus
Petr Fiala
Petr Ostouchov
Petr Marek
Karin Ann

Pre divákov je pripravených aj niekoľko veľmi príjemných prekvapení. 

V historickej budove Národného muzea v Prahe na Václavskom námestí sa už inštaluje výstava o živote a diele Mira Žbirku. Po slávnostnej vernisáži (19.10.) bude pre verejnosť otvorená od 20.10.2022 do 1.1.2023. Počas januára sa presťahuje na Bratislavský hrad, kde bude prístupná od februára 2023.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Tlačovú správu sme upravili. Všetky aktuálne informácie nájdete na oficiálnej stránke www.zbirka.cz a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Súvisiaci interpreti: Miro Žbirka