Šiesteho októbra uplynú dva roky od smrti jedného z najlepších rockových gitaristov Eddieho Van Halena, ktorý inšpiroval nielen mnohých fanúšikov ale aj kolegov. Patrí medzi nich napríklad americká kapela Red Hot Chili Peppers, ktorá hudobníkovi vzdala hold v novinke s jednoduchým názvom Eddie.


Singel si získa pozornosť hneď v úvode, ktorý pripomína začiatok skladby By the Way z rovnomenného albumu z roku 2002. Vezme nás na nostalgickú jazdu v kabriolete po kalifornskom Sunset Stripe v 80. rokoch minulého storočia, na ktoré odkazuje spevák Anthony Kiedis aj v texte skladby.

Klasickej piesni Red Hot Chili Peppers dodal punc hodný legendárneho gitaristu navrátilec John Frusciante so svojím nespútaným sólom plným emócií, a zároveň sa tak postaral o potrebné vyvrcholenie novinky. Samozrejme, skvele vygradovanou hrou ho v záverečnej časti piesne podporili aj basgitarista Flea a bubeník Chad Smith. Ako prezradil onedlho 60-ročný Kiedis, podnetom k napísaniu piesne bola práve výborná basová linka, s ktorou za ním prišiel Flea. Stalo sa tak deň po smrti kultového gitaristu.

"John, Chad a ja sme sa k nemu pripojili a čoskoro vznikla skladba na jeho počesť, išlo nám to zo srdca. Bolo v poriadku, že sme boli smutní a venovali sme čas človeku, ktorý nám toho dal tak veľa do života. Niekedy si neuvedomujeme, ako veľmi sme ovplyvnení a prepojení na umelcov, až kým nezomrú. Eddie Van Halen bol jedným z nich," vyjadril sa spevák.


I keď meno zosnulého muzikanta v skladbe nezaznie, spomenú aspoň niekdajšieho speváka z kapely Van Halen Davida Leeho Rotha. "Skladba je o začiatkoch Eddieho na Sunset Stripe a o rock'n'rollovej tapisérii, ktorú Van Halen namaľoval v našich mysliach. Napokon, skladba nie je o tom, aby sme si pamätali Eddieho preto, že zomrel, ale vďaka tomu, že žil svoj najdivokejší sen," dodal Kiedis.

Eddie je druhým singlom z očakávaného albumu Return of the Dream Canteen, ktorý kapela uvedie na trh 14. októbra. Pochádza z neho aj predchádzajúci singel Tippa My Tongue, ku ktorému RHCP v auguste zverejnili aj videoklip. Bude to už druhá štúdiovka, ktorú formácia ponúkne tento rok. Prvého apríla vyšla nahrávka Unlimited Love, ktorá obsadila prvé priečky vo svetových rebríčkoch.

Na oboch nahrávkach spolupracoval John Frusciante. Muzikanti už predtým uviedli, že z ich plodného kreatívneho obdobia vzniklo naozaj veľké množstvo skladieb. Dôkazom toho je fakt, že na oboch tohtoročných albumoch by malo byť zhodne po 17 skladieb.

Zaspomínajte si na skvelý júnový koncert kapely na festivale Lovestream: Red Hot Chili Peppers dali Bratislave sto minút čistej funk-rockovej radosti


Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers