V bratislavskom T3 - kultúrnom prostriedku v sobotu o 18:00 vystúpi ústredná postava avantgardnej a experimentálnej hudby. Elliott Sharp, alebo Nosferatu of East Village, ako ho nazval Wall Street Journal, sa na scéne pohybuje už od 70. rokov a za ten čas stihol spolupracovať s pestrým zoznamom umelcov od Debbie Harry cez Kronos Quartet až po Merzbow či Stevea Buscemiho.

Elliott Sharp od 70. rokov vydal viac ako 85 nahrávok od orchestrálnej hudby po blues, jazz, noise, no wave či techno. Vedie projekty Carbon a Orchestra Carbon, Tectonics a Terraplane a je priekopníkom spôsobov aplikácie fraktálnej geometrie, teórie chaosu a genetických metafor na hudobnú kompozíciu a interakciu.

Napriek tomu, že je Sharp avantgardným skladateľom, ktorý si zvykol ladiť gitaru podľa Fibonacciho postupnosti či tvoriť náročné skladby inšpirované fraktálnou geometriou, jeho rozsiahla hudobná tvorba rozhodne nie je neprístupnou a odťažitou - rovnako ako newyorský estét je aj drsným chicagským bluesmanom. Ako sám hovorí: "Ľudia ma odsudzujú za to, že som skladateľ. Ale skladateľ nie je len mŕtvy Európan s napudrovanou parochňou. Ako vidíte, ja žiadnu parochňu nenosím!"


Jeho impozantná kariéra, v rámci ktorej kurátoroval monumentálnu zvukovú inštaláciu v MOMA PS1, získal Guggenheimovo štipendium, či Berlin Prize in Musical Composition of American Academy in Berlin, a spolupracoval so širokou škálou hudobných velikánov, sa začala v 70. rokoch, na ktoré si v svojich memoároch IrRational Music spomína ako na obdobie, kedy žil z 35-centových trojuholníkov pizze a spával v chladných zimných nociach vedľa svojho elektrónkového zosilňovača, jediného zdroja tepla v jeho bytovke v East Village.

Hoci ho oslavujú ako hrdinu fanúšikovia experimentálnej hry na gitaru, Sharp nahráva aj tradičné blues (s kapelou Terraplane), píše pre komorné skupiny a dychové big bandy (Orchestra Carbon), spolupracuje s elektronickými zoskupeniami (napríklad kolaboratívnym Bootstrappers), vedie 13-člennú gitarovú armádu (All-Guitar SyndaKit) a spája sa s kreatívnymi pomocníkmi v hybridných projektoch, ktoré využívajú hudbu, text a obraz.

Elliott Sharp vystúpi v T3 - kultúrnom prostriedku v Bratislave v sobotu 24. septembra o 18:00.

Redakciu Hudba.sk za T3 - kultúrny prostriedok informoval Daniel Vadas. Správu sme upravili.