Mladá speváčka Gabriela Gunčíková sa zviditeľnila v Česko Slovenskej Superstar, kde skončila druhá za Lukášom Adamcom. Už počas súťaže "padla do oka" Karlovi Gottovi, s ktorým tento rok nahrala dueto na jeho aktuálny album Dotek lásky (2012).

Aktuálne si užíva aj koncertovanie na jeho veľkom turné. Za sebou má už prvých päť koncertov, vrátane vystúpení vo vypredaných halách v Žiline, Zvolene, Košiciach a Bratislave. "Pre mňa je to najlepšie turné, aké som kedy zažila. Karel Gott je náš národný umelec, ktorý tu ovládol úplne všetko, aj vonku dokázal to, čo sa nikdy nikomu nepodarilo. Má môj obrovský obdiv, baví ma sa naňho čo i len pozerať. Takže mám veľkú radosť, že s ním môžem vystupovať na jednom pódiu," zdôverila sa nám Gabriela v zákulisí bratislavského koncertu.

K legendám má rešpekt

19-ročná speváčka vystupuje na Gottovom turné v duete Nic nás nezastaví, no svoje kvality naplno ukázala najmä v piesni Země vzdálená od trojice B.S.P. (Balage–Střihavka–Pavlíček). "Je to jedna z najkrajších rockových pesničiek na našej scéne, taký národný poklad. Kamil Střihavka je vynikajúci spevák a odo mňa je vlastne nesmierna drzosť, že túto pesničku spievam. Ale ja ju milujem, takže som si ju vybrala pre turné pána Gotta," uviedla s tým, že zaradenie piesne do programu svojho turné jej odporučil samotný Gott, ktorému sa jej prevedenie páčilo už počas superstar.


Napriek spolupráci s legendou českého popu si chce Gunčíková svoje miesto na scéne vydobyť vlastnou cestou. Popové klasiky síce miluje, no tvrdí, že dnes už nie sú skladatelia, ktorí by písali podobné piesne pre nových spevákov. "Samozrejme, toto sú neuveriteľné pesničky, ja sama plačem vždy, keď počujem Jdi za štěstím alebo Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, pretože som na tom bola vychovaná. Ale písali ich skladatelia, ktorí už dnes nie sú. Napríklad pán Svoboda, ktorý napísal tie neuveriteľné melódie, už medzi nami nie je. Ja si nemôžem ani len trúfnuť povedať, že by som bola schopná napísať si repertoár, ako má pán Gott."

S Mirom Šmajdom sa navzájom podporujú

Fanúšikovia tak od nej namiesto evergreenov môžu v budúcnosti očakávať najmä rockovú hudbu. "Skúsila som muzikály, tanečné šou, skúsila som všetko možné, pretože som chcela vedieť, čo zvládnem a čo nie. A zistila som to, čo som vedela vždy - pre mňa je tým pravým tvrdšia rocková muzika, čo je v podstate tá najťažšia cesta, aká môže byť, ale ja to cítim srdcom. Je to úplne iný pocit, ako keď som skúšala čokoľvek iné. Takže týmto smerom chcem rozhodne ísť a je mi jedno, že je to proti všetkému, čo je dnes moderné," hovorí s odhodlaním, ktorým pripomína Mira Šmajdu. "Miro je zhodou okolností jeden z mojich najlepších kamarátov, takže sa v tomto podporujeme," odpovedá so smiechom.

Tvrdí, že súčasná popová scéna je presýtená a to je nielen dôvod, prečo už spevák veľkosti a trvácnosti Karla Gotta podľa nej v Česku alebo na Slovensku nikdy nebude, ale je to aj dôvod, prečo ona sama ostáva skromná a chce predovšetkým robiť to, čo ju baví. "Malo by zmysel sa tlačiť niekam namiesto popových spevákov a liezť niekomu do snov? My máme tie svoje, vieme, čo cítime a čo nás robí šťastnými. A práve to môžem dať ľuďom a bude to úprimné. Cítili by zo mňa, keby som sa tlačila tam, kde mi to radosť nerobí," myslí si speváčka.

Po superstar vás kopnú do riti a staraj sa

Sympatická rodáčka z Kroměříža je vďačná za všetko, čo jej priniesla superstar, no zároveň dodáva, že po chvíľkovej sláve u každého účastníka nasleduje veľký pád a precitnutie do tvrdej reality: "Sú to otvorené dvere, kde vás kopnú do riti a poď, staraj sa. Svet je veľký a ty si malá a je to o tom, že sa človek učí, pláva ako rybička vo vode, a buď sa mu to podarí alebo nie. Čo sa týka mňa, tak mňa fanúšikovia a ľudia, ktorí ma podporovali, poslali v superstar ďaleko, no teraz je to už beh na dlhú trať. Ono vás to vymrští, no potom zletíte dolu a človek musí naozaj makať na sebe, aby sa zase v podstate vzkriesil."

Na pripravovanom albume sa Gunčíková predstaví už aj ako skladateľka, no ako priznáva, zatiaľ to nie je niečo, v čom by vynikala. "Väčšinou si sadnem s gitarou, zapálim sviečky, premýšľam a začnem si niečo brnkať, až mi niečo napadne... a ku podivu sa to niekedy aj páči produkcii. Na novom albume budem mať nejakú svoju skladbu, ale inak skladáme spolu s kapelou a s producentami, čo sú mladí chalani. Snažíme sa nájsť, čo sa páči nám a čo by sa mohlo páčiť aj ľuďom," dodala.

Autor: Patrik Marflák
Foto: oficiálna Facebook stránka Gabriely Gunčíkovej

Súvisiaci interpreti: Gabriela Gunčíková