Mandolinista Jozef Scheiner aktuálne uvádza na trh svoj debutový inštrumentálny album s názvom Perinmama. Na Slovensku je jeho mandolínový album, na ktorom využil až tri podoby tohto hudobného nástroja, unikátom.

Scheiner napísal pre nahrávku deväť inštrumentálnych kompozícií, v ktorých sa snažil vyjadriť svoje najhlbšie pocity. K spolupráci na netradičnom albume si podľa vlastných slov vybral slovenských hudobníkov, o ktorých vedel, že sa do atmosféry dokážu ponoriť. Do projektu zapojil Mareka Berkyho (klarinet, EWI, saxofón), Petra Luhu (akustická gitara, basgitara, elektrická gitara), Dina Majdáka (cajón, darbuka, djembe, chimes, dažďová palica, šejker, tamburína), Stanislava Palúcha (husle), Petra Szabadosa (dobro) a Michala Vavra (akustická gitara).

"Tie skladby sú v podstate vyjadrením mojich pocitov z rôznych situácií. Niektoré sú venované konkrétnym osobám, iné, ako napríklad Orient Session alebo Samurai Blues, sú spomienkou na cestovanie po rôznych kútoch sveta, či už fyzicky alebo mentálne. Skladba Perinmama, podľa ktorej som nazval aj album, je naopak vyjadrením pocitu návratu domov. Azda ako jediná má taký slovenský nádych. Myslím si, že každého tie skladby zavedú do iného sveta, do svojho vnútorného vesmíru, a tak to má byť," uviedol Jozef.


Na vyjadrenie rôznych nálad použil Jozef 'Dodo' Scheiner tri typy mandolín - akustickú, elektro-akustickú a rezofonickú. Okrem toho obohatil skladby hrou na elektrickú a rezofonickú gitaru a v jednom prípade na basgitaru. "Vlani v lete som začal dávať dokopy kompozície, ktoré mi vírili v hlave. Na prelome rokov sme teda začali nahrávať v štúdiu Sabik Petra Szabadosa, potom sme si dali pol roka pauzu, v lete to donahrávali a nedávno sme tomu dali konečnú podobu," dodal.

Vizuálnej podoby sa zatiaľ dočkala iba pieseň For Piazzolla, ktorá je venovaná významnému argentínskemu skladateľovi Astorovi Piazzollovi. Celý album je však k dispozícii v digitálnej podobe. Záujemcovia si ho môžu vypočuť TU.

Tracklist albumu Perinmama:

1. For Piazzolla
2. Smoke on the Mandolin
3. Samurai Blues
4. Resonatorium
5. Midnight Waltz
6. Jurka
7. Orient Session
8. Perinmama
9. Rain

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Peter Luha.

Foto: František Pech