Leto je dávno za nami a po príjemnej prvej polovici októbra nás čaká chladný záver roka. Fanúšikovia reggae a dancehallu však napriek tomu majú kam vyraziť za svojou obľúbenou hudbou. Medzi top udalosti jesene v tomto žánri patrí bratislavský koncert jedného z najzaujímavejších talentov európskej scény, ktorý si hovorí Biga*Ranx.

Biga*Ranx je francúzsky spevák, raper, dídžej, producent a hudobný experimentátor, ktorý začal tvoriť hudbu už vo svojich trinástich rokoch. Inšpirovaný jamajskou kultúrou a ovplyvnený menami ako Super Cat, Alton Ellis, Vybz Kartel či americkými produkciami sa našiel v kombinovaní štýlov reggae a hip-hop.

Prelom v jeho kariére nastal v roku 2008 po stretnutí s Josephom Cottonom, ktorému Biga vďačí za prívlastok Ranx odkazujúci na jeho vokálny štýl a štýlovo spriaznených predchodcov. Z jeho spolupráce s Cottonom vzišli tracky Air France Anthem a It's a Shame, ktoré obleteli celý svet.


Talentovaný Francúz svoju schopnosť napredovať a posúvať hranice žánrov dokázal aj na svojom zatiaľ poslednom, v poradí už štvrtom albume 1988 (2017). Skladby z neho, ktoré sú vďaka novému originálnemu zvuku a atmosfére označované ako vapor reggae, predstavil tento rok v lete aj na obľúbenom Uprising Festivale.

Po troch mesiacoch sa do Bratislavy vráti - v sobotu 3. novembra sa slovenským fanúšikom prvýkrát predstaví s plnokrvnou klubovou šou v bratislavskom KC Dunaj, kde ho doplnia silné mená domácej scény.


O zahrievací koncert večera na novembrovej Reggae Callin' sa postará Pokyman & Lukie FWD, bočný projekt speváka kapely Medial Banana. Dídžejský support zabezpečí mladá nadšenkyňa reggae a dancehallu Zugree a chýbať nebude ani DJ Simple Sample, jeden zo zakladateľov a organizátorov Uprisingu, ktorý stojí aj za značkou Reggae Callin'. V jeho podaní sa môžete tešiť na pestrý set, v ktorom namixuje roots a new-roots reggae, dancehall, dubstep či moombahton, všetko ochutené o vlastné remixy, mashupy a dubplates.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Redakciu Hudba.sk za KC Dunaj informovala Bianka Čajová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.