Švédska speváčka, skladateľka a raperka Neneh Cherry, ktorú na prelome 80. a 90. rokov rokov vystrelil na vrchol hitparád hit Buffalo Stance, pred pár dňami vydala svoj piaty štúdiový album. V rámci turné k sugestívnej platni Broken Politics neobíde ani Slovensko - 23. februára 2019 pod hlavičkou festivalu City Sounds vystúpi v Majestic Music Clube (MMC).

Žiadnu zo svojich platní nenatočila podľa svojich slov tak rýchlo. Prácu na nej si však 54-ročná rodáčka zo Štokholmu pochvaľuje. "Bolo to jedno z najlepších období písania. Také som už veľmi dávno nezažila," prezradila nadšene Neneh Cherry.

Politika začína u vás doma

Album Broken Politics je osobnou výpoveďou, v ktorej sa zároveň dotýka aj rôznych politických tém. V textoch zmieňuje napríklad problematiku násilia so zbraňami, potraty, ale aj utečeneckú krízu. Speváčka sa však vyhýba vynášaniu konečných súdov a nehanbí sa priznať, že ona sama žiadnym riešením nedisponuje.

"Rada o veciach píšem z vlastného uhla pohľadu, pričom v súčasnosti žijeme v čase, kedy je dôležité nájsť svoj vlastný hlas. Ľudia boli ponechaní bez vypočutia, nepochopení a rozčarovaní. Možno politika vo forme aktivizmu a zodpovednosti začína vo vašej spálni alebo dome. Broken Politics je o všetkých týchto veciach: cítiť sa zlomený, sklamaný a smutný, ale aj vytrvalý. Je to boj za zachovanie slobodnej mysle a ducha," uvádza o pozadí vzniku albumu, ktorý ohlásila ešte v lete zverejnením singla Kong. Ten môžete poznať aj z vysielania Rádia_FM.


Oproti svojmu energickému predchodcovi Blank Project (2014) je novinka Broken Politics menej agresívna a pomalšia. Ide o rozmanitý elektronický pop, ktorý získal hneď po vydaní albumu priaznivé recenzie kritikov. Superlatívmi naň nešetrí napríklad britský denník The Guardian, ktorý mu udelil najvyššie hodnotenie. Spolu s internetovým portálom Allmusic upozorňujú nielen na umeleckú vyzretosť speváčky, ale aj kreatívny tím albumu.

Popri samotnej speváčke a skladateľke mal najväčší vplyv na výslednú podobu piesní producent a hudobník Kieran Hebden alias Four Tet, ktorý sa minulosti podieľal na výslednom mixe albumov takých mien ako Aphex Twin, Radiohead, Lana Del Rey, Black Sabbath, či Sia.

Pilotný singel Kong je výnimočný Hebdenovou koprodukciou s britským hudobníkom Robertom 3D Del Najom z trip-hopovej formácie Massive Attack, s ktorou Neneh spolupracovala v začiatkoch svojej kariéry. Na vzniku albumu Broken Politics sa tradične podieľal aj jej manžel Cameron McVey, s ktorým sa dala dokopy už pri tvorbe debutového albumu Raw Like Sushi (1989) a ťahajú to spolu profesionálne aj v súkromí už takmer 30 rokov.


Z hitmakerky neúnavná experimentátorka

Už spomínaný debut Neneh Cherry zaznamenal okamžitý medzinárodný úspech. Pilotný singel Buffalo Stance sa vyšplhal na tretie miesto v britskom UK Charte, v tej dobe získala aj svoju prvú nomináciu na Grammy v kategórii Nováčik roka a vyhrala dve sošky BRIT Awards.

Jej ďalším veľkým hitom z 90-tych rokov je spolupráca so senegalským spevákom Youssou N'Dourom - 7 Seconds (1994), ktorý na niekoľko týždňov ovládol hitparády vo viacerých krajinách sveta. Za túto pieseň si z MTV Europe Music Awards odniesla cenu Najlepšia skladba roka 1994.

 
Neneh Cherry má na konte päť sólových albumov, na ktorých neustále vybočuje zo zabehnutých koľají a pohybuje sa na pomedzí tanečnej hudby, rapu a trip-hopu. Že je veľkou hudobnou experimentátorkou potvrdila aj v rámci projektu cirKus, ktorý založila spolu s manželom McVeyom v roku 2006. O päť rokov neskôr začala spolupracovať so škandinávskym free-jazzovým triom The Thing. Výsledkom tohto zaujímavého spojenia je album The Cherry Thing (2012), ktorý získal pozitívne ohlasy hudobnej kritiky. 

Všetky podrobnosti o bratislavskom koncerte Neneh Cherry, ktorý sa uskutoční v sobotu 23. februára 2019 v MMC, nájdete na oficiálnej stránke usporiadateľa citysounds.sk a na Facebook evente.
 


Redakciu Hudba.sk za organizátorov celoročného festivalu City Sounds informoval Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Wolfgang Tillmans - Facebook.com/nenehcherryofficial

Súvisiaci interpreti: Neneh Cherry