Populárny český spevák a jedna z najväčších osobností československej hudobnej scény Václav Neckář oslavuje tento rok hneď dve výročia - práve dnes (23.10.) oslavuje sedemdesiatpäťku, a zároveň už viac než 65 rokov ubehlo od momentu, kedy stál prvýkrát na javisku.

Rodák z pražského Žižkova totiž pochádza z umeleckej rodiny a keďže jeho otec mal angažmán v divadle, kde bola jeho matka zároveň ekonómkou, tak sa Vašek s bratom už od detstva pohybovali v zákulisí opery. Netrvalo dlho a jeho talent sa mohol prejaviť aj na pódiu. Stalo sa tak v marci 1953, kedy ako deväť a polročný chlapec spieval detský part vo Verdiho opere Otello na scéne Severočeského divadla v Ústí nad Labem.

Práve tam preto 26. novembra symbolicky odohrá špeciálny narodeninový koncert pre svojich fanúšikov. "V sprievode Bacilov a sláčikového kvarteta zaspievam piesne od dôb Mefista v pražskom Rokoku a Golden Kids až po súčasnosť. Keby som to mal krátko ohraničiť, tak od Ša-la-la-la-lí po Půlnoční," prezradil legendárny hudobník o narodeninovom koncerte.

Václav Neckář s kapelou Zdroj: Lenka HatašováVáclav Neckář s kapelou

Po spomínanom prvom vystúpení samozrejme trvalo ešte dlho, kým Václav Neckář definitívne nastúpil na dráhu profesionálneho umelca a začal písať vlastné pesničky. V roku 1962 maturoval na strednej všeobecno-vzdelávacej škole, následne chcel študovať herectvo na DAMU. Tam ho však neprijali, a tak absolvoval konkurz do elévskej školy pri Divadle pracujúcich v Moste, kde účinkoval do februára 1964. Keď dostal ponuku z divadla Alfa, presťahoval sa do Plzne, kde v roku 1964 nahral svoju prvú pesničku s názvom Jen tak.

Herecké a spevácke výkony neunikli pozornosti dirigenta Josefa Vobrubu, a tak začala Neckářova spolupráca s Tanečným orchestrom Československého rozhlasu. Od augusta 1965 už účinkoval v pražskom hudobnom divadle Rokoko. Prichádzajú prvé hity Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě a Ze soboty na nedeli. V roku 1966 vyšla jeho debutová LP platňa Václav Neckář zpívá pro mladé, na ktorej boli ďalšie nesmrteľné hity ako Stín katedrál či Lékořice.


Veľký úspech mu prinieslo aj členstvo vo formácii Golden Kids. Vznikla 1. novembra 1968 a spolu s Neckářom ju vytvorili kolegyne z divadla Rokoko Marta Kubišová a Helena Vondráčková. Doma aj v zahraničí účinkovali do 3. februára 1970. O pár dní neskôr dostala Marta Kubišová zákaz účinkovania, nepomohli ani priaznivé zahraničné ohlasy z mesačného účinkovania v parížskej Olympii či na festivale Midem v Cannes.

Od roku 1971 koncertoval s vlastnou skupinou Bacily, jej vedúcim bol na začiatku gitarista Ota Petřina, od roku 1974 jeho mladší brat Jan Neckář. S Bacilmi vydal úspešné albumy Tomu, kdo nás má rád (1975), Planetárium (1977), My to spolu táhnem dál (1985) či Atlantída '99 (1987).

Bohatá je aj jeho filmografia. Dominuje v nej film Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela z roku 1966, kde hral hlavnú postavu mladého výpravcu Miloša Hrmu. V roku 1968 získal tento film Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Hral tiež vo filmoch Ta naše písnička česká (1967), Kulhavý ďábel (1968), spolu s Helenou Vondráčkovou v známej rozprávke Šíleně smutná princezna (1968), ďalej v tituloch Skřivánci na niti (1969), Pan Vok odchází (1979), Zpívej, kovboji (1981), Plaváček (1986) či Báječná show (2002).


V novembri 2002 skolaboval uprostred nakrúcania televízneho programu. Z mozgovej mŕtvice sa vyliečil a v roku 2004 sa aj vrátil na koncertné pódiá. V roku 2005 vydal album Oči koní. Na 21. ročníku udeľovania cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2011 uviedli Václava Neckářa do Siene slávy. Zároveň za netypickú vianočnú skladbu Půlnoční, ktorú nahral s kapelou Umakart, dostal dvoch Andělov českej akadémie populárnej hudby za skladbu roka a videoklip roka.

Takmer po siedmich rokoch prišiel v apríli 2011 s novým supraphonským albumom Dobrý časy, na ktorom nechýba práve hit Půlnoční. V októbri 2014 vydal svoj zatiaľ posledný štúdiový album s vianočnými skladbami Mezi svými.


Supraphon vydáva zbierku jeho najlepších balád

Hudobnú tvorbu Václava Neckářa dokumentujú okrem radových albumov aj viaceré výberovky. V roku 2006 vyšla dvojkompilácia najväčších hitov Jsem tady já/40 hitů, v decembri 2008 nasledovalo DVD s názvom Nejsem gladiátor. V marci 2011 bola na trh uvedená trojkompilácia Život/Zlatá kolekce a k 70. narodeninám mu vyšla v októbri 2013 kompilácia Václav Neckář: Největší hity (1965-2013).

Pri príležitosti jeho tohtoročných "polokrúhlych" jubileí uviedlo vydavateľstvo Supraphon v piatok 19. októbra na trh ďalšiu zaujímavú zbierku pesničiek. Ide o dvojalbumovú kompiláciu takmer 40 Neckářových balád s názvom Já ti zabrnkám / Balady, ktorá mapuje pomalšie piesne z jeho obsiahleho repertoáru od roku 1965 až po súčasnosť. "Vyberať z tých viac než 500 nahrávok, ktoré som pre Supraphon nahral a sú v jeho archíve, nebol problém. Vyberali sme ich spoločne s producentkou Supraphonu Janou Helgovou, s Milošom Skalkom a s bráchom Honzom. Problém bol však v tom, že sa ich vybralo viac a na tie dve CD by sa všetky nevošli. Musel sa teda urobiť užší výber, ktorý sme už prenechali len Milošovi, ktorý navyše zaopatril booklet albumu rozsiahlym textom," vysvetľuje hudobník.

Medzi vybranými skladbami sú všetky jeho zásadné pomalšie songy od Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě až po aktuálnu novinku Andílku náš, ktorú Václav naspieval spoločně s mladou speváčkou Denisou "Dessi" Veverkovou. Popri prevzatých skladbách typu Lady Jane, Massachusetts, Suzanne alebo Chci tě líbat sa časom ukázalo, že Neckářovo spevácky krehké a hereckým talentom podporené podanie je výzvou tiež pre domácich autorov. Hudobne i textovo kvalitne, najskôr z pera Bohuslava Ondráčka, neskôr Otu Petřinu alebo brata Jana, sa zrodili ďalšie veľké hity. Pre Neckářa písali texty na mieru aj Zdeněk Rytíř, Jan Schneider alebo Ladislav Kantor.

Neúnavne vystupujúci Václav Neckář stále dokáže roztancovať celú koncertnú sálu, jeho živé verzie pomalých piesní však majú silné kúzlo múdrej staroby, naplno prežitého života, citu pre dramatickosť i nepredstieranej nehy v kontakte s publikom. Aj preto bola k oslave jeho 75. narodenín vybraná práve táto časť repertoáru, plná veľkých hitov i menej známych pesničiek, ktoré dopĺňajú Neckářov baladický portrét. Na otázku, ktoré piesne on sám považuje za svoje srdcové záležitosti, odpovedá: "Asi sú to hlavne Kdo vchází do tvých snů, má láskoNautilus a Podej mi ruku a projdem Václavák."

Vypočujte si kompiláciu Já ti zabrnkám / Balady na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o biografiu z TASR.

Foto: Lenka Hatašová

Súvisiaci interpreti: Václav Neckář