Karloveské centrum kultúry, už niekoľko rokov známe pod názvom Kamel klub, je unikátny priestor s výbornou akustikou, ktorý sa napriek jeho polohe v necentrálnej časti mesta oplatí navštevovať. Okrem samotného genia loci tohto miesta je dôvodom i program, ktorý v tejto sezóne odštartuje večer v znamení kvalitného slovenského rapu a svetovo znejúceho urban popu.

Hlavným lákadlom trojkoncertu, ktorý v sobotu 26. októbra otvorí už piatu sezónu po rebrandingu starého domu kultúry v Karlovej Vsi na Kamel klub, je projekt Rakovicky multižánrového hudobníka, speváka a producenta Mareka Rakovického. Kto pozná jeho doterajšiu 25-ročnú kariéru od hardcore/metalových začiatkov v Testimony, cez zasnenú skupinu Rajneesh, až po domovskú a stále paralelne fungujúcu kapelu Lavagance vie, že základnými kameňmi jeho tvorby v akomkoľvek žánri sú nadčasovosť, vkus, originalita a charizma.

Jeho prednosťami sú kvalitná vlastná produkcia, texty so zmyslom a hĺbkou, špecifický hlasový prejav a široký prehľad v hudbe, ktorý sa premieta do nadžánrového zvuku pesničiek. Z pôvodne sólovej bokovky sa časom stala trojčlenná kapela, ktorá vlani v decembri vydala výborný debutový album Cicero so singlami ako Zjavenie, Odvážne dievča, Lose Control či Permanent War. Už od samotného vzniku projektu Rakovicky je súčasťou jeho identity aj prepracovaná vizuálna časť tvorby, reprezentovaná videoklipmi nakrúcanými v rôznych kútoch sveta. Okrem lídra Mareka Rakovického sú členmi zostavy aj skladateľ, aranžér, klávesista a zvukový inžinier Oliver Fillner a energický bubeník Attila Szeiff.


Úprimnosť bez pózy, príbehy a témy zo života súčasnej generácie sú hlavnými charakteristikami tvorby bratislavskej formácie Dornkappel. Jej názov je odvodený od starého názvu mestskej časti Trnávka, kde vyrastala dvojica bratov, Ondrej a Matej Jurištovci. V roku 2010 sa pod pseudonymami Prorok a Mr. Matt spojili s dídžejom RE5. Po niekoľkých mixtejpoch prišiel úspech v Demovnici Rádia_FM, kde so skladbou Mastodont v roku 2014 bodovali sedem týždňov. Prinieslo im to nomináciu na Objav roka v ankete Radio_Head Awards.

V roku 2015 vydali debutový dvojalbum Introvert / Extrovert, na ktorom spolupracovali s producentmi ako Grimaso, Petijee, Jazzy či FNTM z labelu Ty Nikdy. Sobotný koncert Dornkappel sa ponesie hlavne v duchu ich aktuálneho albumu Requiem. Na ambicióznej nahrávke pracovalo 20 hudobníkov a je plný zážitkov, názorov a odkazov. Skupina sa predstaví Ondrej Jurišta a Matej Jurišta (rap), DJ RE5 (klávesy), Juraj Oravec (gitara), Vincent Šušol (basgitara) a Attila Szeiff (bicie). Okrem koncertného bubeníka formáciu s kapelou Rakovicky spája aj spoločná skladba Na plány treba čas, ktorá by v tento večer mohla odznieť naživo.


Ešte pred Dornkappel a Rakovicky sa ako prvý na pódiu sa predstaví mladý raper Marks. Ten svojou tvorbou potvrdzuje, že sa veľmi citlivo zaujíma o svet, v ktorom žije a snaží sa vo svojich textoch vyzdvihovať to, čo sa v dnešnej dobe akosi vytráca - ludskosť, dôveru a nezištnú pomoc. Za zmienku stojí fakt, že svoj album Kontrast, ktorý vydal v roku 2016, si sám financoval a zisk z jeho predaja venoval na charitatívne účely, presnejšie rodičom chorých detí.

Vstupenky:  

Facebook event

Kamel klub vznikol z iniciatívy mestskej časti Karlova Ves, ktorá sa od roku 2015 snaží staré centrum kultúry na Molecovej zatraktívniť pre hudobnú scénu a prilákať mladú generáciu fanúšikov do "old schoolového kulturáku". V priestore s jedinečnou atmosférou, dobrou akustikou a kapacitou takmer cez 350 ľudí sa za posledné roky predstavili napríklad Longital, Jakub Ursiny a Dorota Nvotová, Medial Banana, Chiki Liki Tu-a, Lavagance, Anita Soul, Celeste Buckingham, Peter Lipa, Janais, Ľubomír Fedlek a Katka Feldeková so skupinou KaFe Band, otec a bratia Geišbergovci, ale aj orchestre Taste of Brass, FOR Bratislava či Ladies Ensemble. Tento rok vo februári sa v Kamel klube konal celovečerný festival alternatívnej hudby Slnko Spirit 2019 pod hlavičkou vydavateľstva Slnko Records, ktoré tam oslávilo 18 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne.



Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Majka z Oddelenia kultúry mestskej časti Karlova Ves. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: archív skupiny Dornkappel