Britská skupina Coldplay vydala v piatok 22. novembra očakávaný album Everyday Life, ktorý je jej najpestrejšou nahrávkou a ponúka veľa prekvapivých momentov. Novinku poňala štvorica naozaj veľkoryso. Šestnásť piesní je rozdelených na dve časti, ide teda o dvojalbum.

"Je to vzrušujúci nový začiatok, odvážny spôsob, ako otvoriť ďalšiu kapitolu," napísal o albume Everyday Life hudobný mesačník Q, ktorý dal nahrávke hodnotenie 80%. Coldplay sa na novinke prezentuje inak, než sú fanúšikovia zvyknutí, pričom nejde len o experimentovanie so zvukom a "laškovanie" s africkou a blízkovýchodnou hudbou. Sú to aj nové emócie. Svet sa prudko mení a Coldplay s ním.

Najlepšou pozvánkou na vypočutie albumu sú dva úvodné single Orphans a Arabesque. Zreteľne vymedzujú priestor, na ktorom sa kapela hodlá pohybovať. "Album ponúka veľa hudobných odbočiek, pohromade ho držia priamočiare texty a Martinov zlatý dar pre melódiu," píše britský Telegraph v recenzii, ktorú uzatvára plným bodovým ohodnotením.

Coldplay netradične poňali aj propagáciu albumu. Či už ide o celkový imidž, ktorý vychádza z archívnej rodinnej fotografie gitaristu Jonnyho Bucklanda z roku 1919, tajomné billboardy, obrázky v antikvariátoch, listy rozosielané náhodným fanúšikom, zverejňovanie inzerátov v novinách alebo včerajší koncert v Jordánsku rozdelený takisto ako album na dve časti a živo prenášaný na Youtube. Prvé vystúpenie sa začalo piatej ráno stredoeurópskeho času a formácia na ňom zahrala všetky skladby z prvej časti albumu, pomenovanej Sunrise. Druhé vystúpenie, obsahujúce skladby z druhej časti, Sunset, sa uskutočnilo o 15:00 stredoeurópskeho času.


Turné bez plastov a s použitím solárnej energie 

Kapela v súvislosti s koncertom v Jordánsku potvrdila svoje rozhodnutie, že k novému dvojalbumu Everyday Life neabsolvuje koncertnú šnúru. Ako vo štvrtok vysvetlil v rozhovore pre britskú BBC spevák a líder kapely Chris Martin, hudobníci sa takto rozhodli preto, že chcú znížiť svoju uhlíkovú stopu a minimalizovať aj ďalšie negatívne dopady na životné prostredie, ktoré sú s veľkými turné známych interpretov spojené. "Nepôjdeme k tomuto albumu na turné. Berieme si rok alebo dva na rozmýšľanie o tom, ako by naše chodenie po turné mohlo byť trvalo udržateľné," povedal spevák.

Počas posledného turné, ktoré Coldplay absolvovali v rokoch 2016 a 2017, odohrala kapela 122 koncertov na piatich kontinentoch. Ako uvádza BBC, takéto veľké turné negatívne ovplyvňuje životné prostredie najmä vďaka neustálemu lietaniu kapely a celého jej štábu. Druhú najväčšiu uhlíkovú stopu vytvára cestovanie samotných fanúšikov na miesta koncertov. "Samozrejme, najvážnejšia vec je lietanie. Ale naším snom je napríklad aj to, že by sme mali koncert bez použitia jediného kúska plastu, a elektrina by mohla pochádzať prevažne zo solárnej energie," povedal spevák Coldplay.

Coldplay vznikli v roku 1996 v Londýne. Prvý štúdiový album Parachutes vydali v roku 2000 a vďaka úspešnému singlu Yellow sa dostali do povedomia verejnosti. Na oceňovanú nahrávku nadviazali štúdiovkou A Rush Of Blood To The Head (2002), z ktorej pochádza napríklad skladba Clocks. Vďaka nej získali prestížnu cenu Grammy. V roku 2005 anglické kvarteto v zložení Chris Martin, Jonny Buckland, Guy Berryman a Will Champion vydalo tretí album X&Y, po ktorom nasledovali nahrávky Viva La Vida Or Death And All His Friends (2008), Mylo Xyloto (2011), Ghost Stories (2014) a A Head Full Of Dreams (2015). So všetkými pritom dobyli UK Chart. Kapela má na konte napríklad sedem cien Grammy, deväť BRIT Awards, šesť Q Awards či sedem NME Awards.

Text: Hudba.sk (zdroj: Renáta Tomášová/Warner Music + SITA, bbc.com, archív)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Coldplay