O chlapcovi, ktorý krotil čertov a našiel krásu - to je názov pripravovanej publikácie, ktorá zachytáva osobnosť legendárneho slovenského klaviristu a skladateľa Mariána Vargu tak, ako sme ho doteraz nepoznali. Približuje totiž začiatky jeho umeleckej tvorby z čias, keď mal 12 až 15 rokov.

Vydaniu knižky, ktorá bude obsahovať notové zápisy, súvisiace príbehy, originálne ilustrácie aj novú hudobnú nahrávku Vargových raných skladieb, predchádza v týchto dňoch crowfundingová kampaň na portáli Startlab. Spustená bola začiatkom novembra, no hoci do jej konca zostáva ešte viac ako týždeň, už teraz je vyzbieraných viac ako 140 percent cieľovej sumy (3000 eur). Ak sa k doterajším vyše 150 podporovateľom tohto milého projektu pridáte aj vy, môžete unikátne nové dielo získať medzi prvými. Na výber je tradične viacero odmien, všetky ich nájdete na stránke kampane.

O nájdenom poklade v podobe originálnych rukopisov zo začiatku 60. rokov informovala Spoločnosť Mariána Vargu, ktorá sa už tri roky stará o hudobný odkaz tohto výnimočného hudobníka a skladateľa. Základom publikácie O chlapcovi, ktorý krotil čertov a našiel krásu sú notové zápisy skladieb, ktoré napísal Marián Varga ešte počas svojich štúdií na Ľudovej škole umenia.

Spolu s knižkou vyjde aj nahrávka týchto skladieb v podaní klaviristu Ivana Šillera, ktorý už mal príležitosť časť diela odohrať naživo vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na festivale Konvergencie v septembri tohto roka. Nahrávanie je plánované na koniec novembra na koncertom krídle Fazioli, jednom z najlepších nástrojov, ktorý je aktuálne na Slovensku klaviristom k dispozícii.


Premiérované v roku 1962, znovu objavené až po jeho smrti

Cyklus štyroch klavírnych miniatúr napísal Marián Varga pre svoju spolužiačku Danku Belicovú, ktorá ich ako dvanásťročná odpremiérovala 16. júna 1962 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute. Po takmer 60 rokoch pani Belicová vytiahla tento rukopis zo svojho archívu a dala ho k dispozícii Spoločnosti Mariána Vargu. Tá sa rozhodla vydať tieto kompozície spolu s ďalšími Mariánovými skladbičkami z detstva, kedy okrem hudobnej školy navštevoval hodiny aj u slávneho slovenského skladateľa Jána Cikkera, ktorý ho učil komponovať. 


"Minulý rok nám pani Belicová dala tento rukopis nôt k dispozícii, aby sme ho mohli posunúť ďalším generáciám. Keďže sa zachoval iba zlomok Mariánových rukopisov, ide o skutočnú vzácnosť," hovorí vdova po zosnulom hudobníkovi a zakladateľka Spoločnosti Mariána Vargu Janka Vargová.

Noty takmer 20 klavírnych skladieb, ktoré skomponoval Marián Varga ako 12- až 15-ročný, vydá Spoločnosť Mariána Vargu vo forme plnofarebnej, 70-stranovej publikácie s autorskými ilustráciami Hany Križanovej známej pod umeleckým pseudonymom Han Illu. Okrem nôt a obrázkov v nej nájdete aj príbehy o skladateľovi od Mariána Jaslovského a Daniela Heviera, a tiež autentické spomienky na okolnosti, za akých Mariánove prvé skladby vznikali, od jeho bývalých spolužiakov a priateľov Vladimíra Bokesa a Tomáša Berku a samotnej Dany Belicovej.

"Cyklus 17 skladieb je zaujímavý tým, že obsahuje skladby rôznej náročnosti a rozsahu. Od jednoriadkových skladieb trvajúcich niekoľko sekúnd až po koncertantné, ktoré sú určené pre vyspelejších klaviristov. Marián mal veľmi rád hudbu Stravinského, Bartóka a Haydna – všetky jeho 'lásky' nájdeme aj v jeho klavírnej tvorbe. Zároveň v jeho skladbách nájdeme motívy, ktoré používa vo svojich známejších piesňach. Cyklus je výbornou vstupnou bránou do originálneho umeleckého sveta Mariána Vargu a čím skôr ho začnú deti a pedagógovia spoznávať, tým lepšie," hovorí Ivan Šiller, ktorý je nielen všestranným klaviristom, ale aj mimoriadne skúseným a aktívnym pedagógom. 

Špeciálne odmeny pre Základné umelecké školy

V kampani na Startlabe majú záujemcovia možnosť podporiť aj vybranú ZUŠ zakúpením dvoch kníh, z ktorých jednu vydavatelia rozošlú na školy vybrané podporovateľmi. Riaditelia umeleckých škôl tiež môžu získať odborný seminár pre žiakov a pedagógov vedený Jankou Vargovou, Ivanom Šillerom a Jozefom Luptákom. 

Odborným garantom projektu je, rovnako ako pri súbornej kolekcii Marián Varga Collected Works I, violončelista, hudobný pedagóg, riaditeľ festivalu Konvergencie a tiež predseda Spoločnosti Mariána Vargu, Jozef Lupták, ktorý bol zároveň osobným priateľom Mariána Vargu. "To, čo nám tu Marián zanechal, sú poklady, ktoré sme nechceli nechať uzavreté v archívoch. Ponúkame vám ich, aby ste sa nechali inšpirovať, skladby nielen nacvičili, zahrali pre seba či pre radosť iných na koncerte, ale skúste si požičať niektorú Mariánovu tému a zaimprovizujte si tak, ako vám to duša, srdce a prsty dovolia. Pustite svoju hudobnú predstavivosť na prechádzku. Myslíme si, že Marián by sa z toho veľmi tešil," hovorí Jozef Lupták.

Na projekte spolupracujú:

Prepisy rukopisov nôt: Marek Spusta
Notové korektúry: Jozef Lupták, Boris Lenko, Jakub Kudláč
Autori sprievodných textov/príbehov: Dana Belicová-Chovanová, Vladimír Bokes, Tomáš Berka, Daniel Hevier, Marián Jaslovský
Ilustrácie a grafické spracovanie: Han Illustration, spolupráca Zuzana Číčelová
Audio nahrávka: Ivan Šiller
Zvukoví majstri a réžia: Robert Pospiš, Martin Sillay (Real Music House)
Vydavateľ: Spoločnosť Mariána Vargu 

Päťdielny seriál o vzniku diela vo forme rozhovorov (Jana Vargová, Marek Spusta, Ivan Šiller, Han Ilu, Jozef Lupták) nájdete na stránke www.facebook.com/MarianVargaTribute aj na Startlabe a audio rozhovor o projekte nájdete v archíve Rádia_FM.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za spoločnosť Mariána Vargu poskytla Lea Majerčáková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: archív / Spoločnosť Mariána Vargu

Súvisiaci interpreti: Marián Varga