Začalo sa to v lete 2018. Ľuboš Kukliš zo skupiny Diego, novinár a hudobník Oliver Rehák a spisovateľka Monika Kompaníková spolu vymysleli niekoľko pesničiek pre svoje deti. Nebolo im totiž jedno, akú hudbu budú počúvať. Keď sa k nim pridali Jozef Vrabel, Jakub Tvrdík a Matej Ruman zo skupiny Billy Barman s gitaristom Tomášom Vagaským (Diego, Le Payaco), vznikol Toddler Punk.

Rovnomenný debutový album vyšiel v lete 2019. Spolu s ním kniha Ťulinove hudobné dobrodružstvá, v ktorej sa texty piesní rozvinuli do samostatných príbehov, resp. kapitol.

Už na prvej nahrávke členovia kapely Toddler Punk prizvali na pomoc niekoľko známych hlasov. "Niektoré pesničky si vypýtali konkrétnych speváckych hostí, tak sme oslovili Juraja Benetina, Michala Kaščáka, Dorotu Nvotovú a Tomáša Slobodu. Rýchlo pochopili, o čo nám ide - že témy sú detské, ale nájdu sa v nich aj rodičia a aj pri hudbe sa zabavia všetky generácie," vysvetľujú autori Toddler Punku.

Pôvodne rátali s tým, že pôjde len o jednorazový projekt. Prvý náklad albumu sa však rýchlo vypredal a keďže deti hudobníkov prinášali ďalšie témy, reedícia vyšla s dvomi úplne novými pesničkami ako bonusmi. Hudobníci uvažovali aj o vinylovej verzii prvého albumu, no napokon dostala prednosť tvorba a nahrávanie úplne nových skladieb.


Nové pesničky a noví hostia

Toddler Punk nie je len štúdiová záležitosť. Koncertnú premiéru mal projekt krátko po vydaní albumu v júli 2019 na Pohode a vystúpil aj na ďalších festivaloch ako Konvergencie alebo Atmosféra. "Sila Toddler Punku spočíva v jeho detskej živelnosti a nepredvídateľnosti, ktorá sa prejavila aj vtedy, keď dcéra Ľuboša Kukliša požiadala otca, aby spieval tichšie, lebo ju potom nie je počuť," napísala o vystúpení na tohtoročnej Atmosfére redaktorka Hudba.sk Martina Slivková. Kapela okrem festivalov dostala pozvanie zahrať si aj v rámci bratislavskej Spomienky na Deža Ursinyho či na Urban Markete.

Nové pesničky stále pribúdali, a tak je tu Toddler Punk 2, ktorý rovnako ako debut vychádza vďaka podpore fanúšikov v úspešnej crowdfundingovej kampani. Tentoraz spevácky hosťujú Jana Kirschner, Katka Koščová, Juraj Podmanický a Zuzana Mojžišová. Opäť nechýba ani skvelý detský spevácky zbor Arrowroses.


"Dvojka je hudobne pestrejšia než prvý album. Tentoraz tu nie je jedna hlavná postava, ale v niekoľkých skladbách sa skloňujú zvieratá - dinosaury, draci, jašterica či ryba. Preto sme chvíľu zvažovali aj názov Zoo srdca," hovoria autori. Spomínanou rybou nie je nik iný ako Ryba Biba z obľúbenej detskej knihy Hlbokomorské rozprávky (2013), ktorá v roku svojho vydania získala Cenu Ministerstva kultúry SR v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska a v roku 2015 získala dve ceny na Bienále ilustrácií Bratislava. Hudobný projekt je tak retrospektívne prepojený aj s ďalším výrazným počinom jeho hlavnej textárky Moniky Kompaníkovej.

Ak sa vám debut Toddler Punku nezdal dosť punkový, vypočujte si hneď prvú skladbu Upratovanie. Na opačnej strane spektra je melancholický Mesiac, v ktorom výrazne cítiť rukopis hráča na klávesy Jakuba Tvrdíka a jeho projektu Felix. Iný člen kapely Billy Barman, Juraj Podmanický, zase z pesničky Jašterica svojím hravým prejavom spravil úplne "barmanovskú" záležitosť, hoci je na albume len hosťom a autorom skladby nie je žiadny jeho spoluhráč ale gitarista Toddler Punku Oliver Rehák.


"Pestrosť súvisí s tým, že autorsky tentoraz prispela takmer celá kapela, vrátane klávesáka Kuba a gitaristu Tomkyho, ktorý priniesol pesničku o veselých domácich dopadoch pandémie. Fantasticky ju naspievali deti zo zboru v nitrianskom Ars Studiu, s ktorými sme už spolupracovali aj na debutovom albume," dodávajú členovia skupiny.

Nahrávalo sa už tradične v štúdiách LVGNC, opäť pod producentským dozorom Tomáša Löbba (známeho zo skupiny Luvver), ktorý sa postaral aj o mix albumu. Album vyšiel digitálne a na CD 15. novembra vo vydavateľstve Pavian records.

Vypočujte si album Toddler Punk 2 na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Toddler Punk poskytol Oliver Rehák. Správu sme upravili a doplnili.