Vladimír Mišík ponúkol v piatok 19. novembra druhý singel z aktuálneho albumu Noční obraz. Baladická pieseň Nad útesem dění vychádza súčasne aj na streamovacích platformách, na ktorých album, zatiaľ, nie je k dispozícii. Singel vyšiel spolu s videoklipom, ktorý vytvoril Matyáš Vorda a kľúčovú úlohu v ňom hrá mechanická skrinka zvaná hybohľad z dielne výtvarníka Pavla Macka.

S kapelou Blue Shadows producenta Petra Ostrouchova, ktorý je zároveň autorom hudby, v nahrávke účinkujú írske hviezdy Davy Spillane (írska flauta) a Dónal Lunny (bodhrán). Hudobníci, ktorí už od 70. rokov patria ku kľúčovým postavám írskej hudobnej scény, majú v biografii spoluprácu s takými osobnosťami, ako sú napríklad Kate Bush, Mike Oldfield, Sinnead O'Connor, Bryan Adams, Van Morrison, Elvis Costello, Alan Stivell, Emmylou Harris alebo Afro Celt Sound System.

Spillane je tiež vyhľadávaným spolupracovníkom pri nahrávaní filmových soundtrackov (Rob Roy, Michael Collins, Excalibur, Gangy New Yorku a mnoho ďalších) a Lunny stojí ako producent za stovkami zásadných albumov írskej (nielen folkovej) hudby. Zostavu dopĺňa sláčikový ansámbel Orquestrina svetovo známeho baníctva Radka Baboráka.


"Inšpiráciou k tomuto textu bola spomienka na našu dávnu cestu s manželkou Evou do Normandie. Nie som žiadny mystik, ale musím povedať, že tu sa stalo niečo zvláštne: zrazu sa mi "zhora" začali doslova sypať všetky tieto slová. Ja som ich len zapisoval. Pripomínalo to také to automatické písanie, ktoré používali napríklad beatnici. Potom som si to prečítal a povedal si – kruci, veď ono to skoro pripomína báseň. No a Peter to potom celé zhudobnil a zaranžoval v tom írskom duchu. Myslím, že sme sa tam s Petrom pekne zišli," hovorí Vladimír Mišík o piesni.

Album Noční obraz zaznamenal po vydaní nadšené reakcie kritickej obce a drží sa na popredných pozíciách rebríčka najpredávanejších albumov IFPI. Album vyšiel na CD, 2-LP, MC ako digitálny doqnload. K dispozícii je aj vo vlastnom e-shope vydavateľa.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskyla Johana Turner. Text správy sme upravili.

Foto: Zuzana Bönisch

Súvisiaci interpreti: Vladimír Mišík