Dva roky po vydaní debutového albumu V rohu (2020) vyvinula skupina Veľká Potreba silný Tlak. Tak sa totiž volá druhý album formácie, ktorá sa medzičasom rozrástla z dua na päťčlennú kapelu a jej tvorba dostala plnokrvný zvuk, ktorý hudobníci opisujú ako "kancelársky weirdo punk" a "geronto-rock'n'roll".


(Veľká Potreba ukázala preTlak kreativity aj v tlačovej správe, berte ju s rezervou)

Štýlovo aj obsahovo máme opäť do činenia s pestrou zmeskou motívov a odkazov na každodenné napĺňanie základných potrieb a korporátnych stereotypov, avšak rezonujú aj odťažité témy vzťahovo a emočne exponovaných situácií.

"Piesne vznikali počas dlhých týždňov pandemickej poruchy nejakého systému," hovorí zo svojej kancelárie Štefan Potreba, hráč na kufrík. "Som rád, že celá kapela prispela k finálnemu výsledku, album má len jeden nedostatok. Je na ňom menej piesní, ako by si fanúšikovia želali. Vieme s tým však pracovať, nápadov neubúda, skôr naopak."

"Nový materiál sme odohrali na množstve koncertov, čiže v tomto ohľade bola práca pri nahrávaní jednoduchšia. Vedeli sme, čo chceme ponúknuť, proces bol bezbolestný, miestami som musel pritvrdiť, ale ozaj citlivo. Verím, že poslucháč si nájde na albume svoju príležitosť," dodáva gitarista a producent Branislav Potreba, ktorý sa postaral o zvuk a nezameniteľnú poetiku albumu Tlak.


Na novinke skupiny Veľká Potreba sa autorsky podielali aj basgitarista Richard Potreba a bubeník Teo Potreba. Richard sa napríklad spolu so spevákom Petrom Potrebom vydávajú na územie dnes populárneho trapu, zatiaľ čo Teo Potreba skomponoval pomalšiu pesničku Vypeníš. "Neviem, čo sa stalo. Ďalšiu nahrávku urobíme inak. Možno bude kratšia. Nevzdávame to," hovorí Teo. "Áno, s Teom swingujeme, drží to pokope, niekam sme sa posunuli," dodáva Richard.

Album obsahuje 13 songov, textovo aj vokálne sa v nich predstavil Peter Potreba, ktorý tiež hrá na trombón. Podľa Petra je album výnimočný hlavne svojou kontinuitou: "Málokto si uvedomuje, že naša tvorba má limity. Detský poslucháč má iné potreby a vníma svet objektívom bez filtra - neskôr je to už inak. Napriek tomu verím, že aj Tlak osloví cieľovú skupinu našich fanúšikov, bez nich by to myslím nemalo význam."

Nesporne zaujímavý je výber hosťa – nie je ním nik iný ako Michal "Vajco" Potreba, známy napríklad zo skupiny Vydrapená Bužírka Punk System (a z dvoch ďalších známejších kapiel a jedného ešte známejšieho festivalu), avšak tu sa zhostil sóla na theremin. Ako sám priznal: "Potrebákov pozorujem už dlhšie, chcel som s nimi aj hrávať na bicie, ale nevyšlo mi to, tak som vďačný aj za túto hosťovačku."

Album Tlak bol nahratý v RatNoise Studiu od mája do septembra tohto roka a vychádza v novembri 2022 na online streamoch. CD resp. LP budú nasledovať čoskoro. O mastering sa postaral Tomáš Karásek v štúdiu Gargle and Expel a artwork má na svedomí grafická dizajnérka Tereza Maco, ktorá na prednú stranu obalu použila fotografiu Petry Rjabinin.

Vypočujte si celý album na Bandcampe:



A takto hrala Veľká Potreba naživo skladby zo svojho prvého albumu v rámci In Between Books Sessions:


Nové skladby môžete počuť naživo napríklad už zajtra (24.11.) v bratislavskom .klube pod lampou, kde v rámci podujatia Slovenská Tepláreň okrem Veľkej Potreby vystúpia aj Les Myzerábles a Puding Pani Elvisovej (podrobnosti na FB evente).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Správu sme upravili a doplnili. Novinky Veľkej Potreby môžete sledovať na www.facebook.com/velkapotreba.