Brnenské trio Ponk prichádza po troch rokoch od vydania svojho úspešného debutu s novým koncepčným albumom Diedina. Prvou predzvesťou albumu bol už v máji tohto roka videoklip Farár. V deň vydania Diediny, predstavili Ponk nový klip ku skladbe Moja žena.

"Témou klipu je víno. Víno, ktoré necháva roztápať aj zamrznúť vzťahy, vstupuje do hlavy, rovnako ako hlava vstupuje do červenej gule znázorňujúci fľašu alebo hlavu plnú vína," približuje tému autor videoklipu Robert Slezák. Klip sa nakrúcal v lesoch na Berounsku a v Prahe. K natáčaniu bola použitá ruka autora videoklipu Roberta Slezáka, červená guľa Tomáša Hájka, ktorý stojí za vizuálnymi efektmi v klipe a pár litrov červeného vína.


V piatok 21. decembra, vyšiel druhý štúdiový album s názvom Diedina. Prepájajúcou témou albumu je dedina a dedinský život zasadený do súčasného kontextu. Kapela v zložení Michal Krystýnek (husle), Eduard Tomaštík (cimbal) a Jakub Nožička (kontrabas) stavila na autorské texty i hudbu, ktoré ľudovosť a folklór pripomínajú skôr len vzdialene či formálne. "V tom, že bude druhá platňa autorská, sme mali jasno už pri natáčaní Postfolkloru. Chceli sme ale zachovať nárečia v textoch, čo sa nakoniec ukázalo ako veľká výzva," približuje okolnosti vzniku dosky huslista Michal Krystýnek.

Za pomoci len akustických nástrojov sa triu v spolupráci s producentom Koliba podarilo vytvoriť špecificky moderný zvuk a náladu inšpirovanú ako súčasnými, tak tradičnými žánrami. "Skúšali sme, kam až možno s akustickou hudbou zájsť, snažili sme sa neklásť si žiadne žánrové obmedzenia, ale zároveň sme chceli vytvoriť koncepčne uchopiteľný album," dopĺňa cimbalista Eduard Tomaštík.

Neoddeliteľnou súčasťou tejto koncepcie je aj originálne spracovanie grafičkou Petrou Pohlovou (pukpuk.cz). Netradičný digipack je vnútri doplnený 3d pop-up papierovým modelom dediny - diediny s postavami a výjavmi objavujúcimi sa v textoch. Tie sú navyše len fotografickým prenesením pôvodných ručných výšiviek vyrobených špeciálne pre túto príležitosť moravskými ľudovými výšivkářky.

V priebehu posledného roka prešla kapela personálnymi zmenami, nakoniec sa na poste basistu usadil Pavel Rajmic, niekdajší člen brnianskej folkovej skupiny Cymbeline.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.