Slovenská folková kapela Voľné združenie jamu pokrstila v piatok večer v divadle Ticho a spol. svoj debutový eponymný album, na ktorý zaradili spolu jedenásť piesní. "Desať je pôvodných, autorských a okrem nich sme na album zaradili aj slovenskú ľudovku Mám ja orech, upravenú do našej verzie," povedala gitaristka, klaviristka a speváčka skupiny Hana Bednaříková pre agentúru SITA.

Piesne sú podľa jej slov väčšinou vyjadrením jej vlastného spracovania zážitkov z osobného i pracovného života. "Som totiž psychologička, takže prežívam spolu s ľuďmi ich príbehy a sama toho zažívam tiež dosť. Na piesňach sa spolupodieľali všetci členovia kapely, každý si svoj part vymýšľal tak, aby do toho vložil kus svojej osobnosti a aranž piesní vznikal spoločne priamo na skúškach, čo nás veľmi tešilo, lebo to bol tvorivý a zábavný proces. Takže zvuk albumu, tak ako ho môžete počuť, je kolektívnou výpoveďou nás štyroch. Piesne sme nahrávali skoro ‘živým‘ spôsobom, všetky nástroje naraz, len spevy zvlášť, aby na albume zostala zachovaná človečina a spontánnosť. Zoznámili sme sa a dali sme sa dokopy totiž na spontánnych muzikantských stretnutiach, ktoré sa odohrávali v rôznych podnikoch bratislavského starého mesta a chceli sme, aby takáto atmosféra bola zachovaná aj na nahrávke," ozrejmila hudobníčka.

Hudba, ktorou sa prezentujú, je pritom prevažne folková, aj keď folk fúzujú s ďalšími žánrami. "Máme radi rock, alternatívu, jazz, gypsy jazz, ľudové piesne, blues, latino. Piesne sú rýchle i pomalé, temperamentné i jemné, s poetikou a sem tam i humorom a všetky zvuky a melódie hrajú alebo vyludzujú živí ľudia. Na albume sú počuť gitary, akustické i elektrické, mandolína, husle, basová gitara, klavír a spevy, nepoužívali sme žiadne elektronické sample. Najlepšie raz vypočuť ako päťkrát hovoriť," dodala Bednaříková.

Krst račianskym vínom 

Na koncerte predviedli okrem piesní z aktuálnej štúdiovky aj niekoľko bonusov. Zaznelo obľúbené PMS, ale aj niekoľko novo spracovaných ľudoviek, medzi nimi napríklad balkánska ľudovka Jovano Jovanke či prebásnená rómska pesnička Duj duj. K základnej zostave kapely, ktorú tvorí popri Bednaříkovej aj hráč na mandolínu, basgitaru a spevák Peter Klema, basgitarista, gitarista a spevák Jakub Vaňo a huslista Pali Matej, sa k záveru koncertu pridala so spevom Lucia Perďochová a na cajon zahral Matúš Hemish Hirner. Album napokon uviedli fanúšikovia a fanúšičky do života džemom a pripili si s kapelou lahodným račianskym vínom.

Koncert bol pre Voľné združenie jamu jedinečný nielen pre samotný krst a predstavenie novinky. "Náš skvelý huslista Pali nám totiž odchádza na dlhšiu dobu ďaleko za oceán, takže to bol nadlho posledný koncert v tejto zostave," prezradila Bednaříková. "Myslím, že Pali sa nedá nahradiť, pretože prináša do kapely špecifickú kvalitu, máme však vyhliadnutých už pár ľudí, ktorých by sme radi postupne oslovili na spoluprácu. Nie je podstatné, na aký nástroj hrajú, skôr nám ide o to, či budú schopní priniesť do kapely niečo svoje. Budeme sa snažiť pokračovať v atmosfére, ktorá Voľné združenie jamu charakterizuje - schopnosť počúvať ostatných členov kapely a priniesť svoju vlastnú energiu, tešiť sa so spoločného výsledného zvuku a zvládať nástroje na slušnej úrovni. Podľa toho si budeme spoluhráčov vyberať," dodala.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/volne.zdruzenie.jamu