Britská speváčka Adele vystúpi na ceremoniáli udeľovania prestížnych filmových cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Predvedie svoju pieseň Skyfall, ktorú naspievala k rovnomennej bondovke a za ktorú môže v ten istý večer získať Oscara.

Adele túto skladbu doteraz pred publikom nespievala a účinkovanie na slávnostnom galavečere bude jej prvým americkým hudobným vystúpením v televízii od vlaňajšieho udeľovania Grammy. "Je mi cťou byť nominovaná a je pre mňa strašidelne úžasné spievať pred ľuďmi, ktorí znovu a znovu ovládli moju fantáziu. Je to niečo, čo som nikdy nezažila a pravdepodobne zažijem len raz!" uviedla 24-ročná hviezda vo vyhlásení.

Producenti tohtoročného ceremoniálu Craig Zadal a Neil Meron na jej adresu nešetrili slovami chvály. "Mimoriadne uznávame výnimočné umelecké schopnosti Adele ako skladateľky a speváčky. Momentálne je jednou z najúspešnejších interpretiek na svete a veríme, že Skyfall v jej podaní bude vzrušujúcim oscarovým momentom pre publikum v Dolby Theatre aj pri televíznych obrazovkách po celom svete," vyjadrili sa.

Ceremoniál sa uskutoční 24. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Priamy prenos, ktorý bude moderovať herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane, budú naživo vysielať vo viac než 225 krajinách po celom svete. 

Adele - Skyfall

Zoznamu kandidátov v 85. ročníku udeľovania Oscarov vládne historická dráma Lincoln z réžie Stevena Spielberga s dvanástimi nomináciami. Druhou najúspešnejšou v počte nominácií je snímka Pí a jeho život režiséra Anga Leeho, ktorá môže získať 11 Oscarov. Nasledujú Bedári a Terapia láskou s ôsmimi nomináciami a Argo so siedmimi. Zero Dark Thirty, Divoký Django, Skyfall a Láska majú po päť nominácií a Divoké bytosti južných krajín štyri. Všetky spomínané snímky okrem Skyfall si môžu odniesť Oscara v najprestížnejšej kategórii Najlepší film.

V kategórii najlepšia filmová pieseň sú okrem Skyfall nominované piesne Before My Time (J. Ralph, z filmu Chasing Ice), Everybody Needs A Best Friend (Walter Murphy a Seth MacFarlane, z filmu Macík), Pi's Lullaby (Mychael Danna a Bombay Jayashri, z filmu Pí a jeho život) a Suddenly (Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer a Alain Boublil, z filmu Bedári).

Film Skyfall je nominovaný aj v kategórii najlepší soundtrack, o ktorý sa postaral Thomas Newman. Ďalšie nominované soundtracky: Anna Kareninová (Dario Marianelli), Argo (Alexandre Desplat), Pí a jeho život (Mychael Danna) a Lincoln (John Williams).

Zdroj: SITA (Oscars.org), archív Hudba.sk
Foto: Adele.tv 

Súvisiaci interpreti: Adele