Naposledy sme písali o Majkovi Spiritovi a jeho šanci získať Slávika, tento týždeň zas zverejnili nominácie na Radio_Head Awards, ktoré suverénne ovládol Vec. Uspieť však môžu aj ďalší hip-hopoví interpreti. Zo zámoria si dnes predstavíme nové skladby a videá od mien ako Wyclef Jean, Homeboy Sandman, 50 Cent, Skyzoo alebo Brother Ali.

Vec má v piatom ročníku Radio_Head Awards možnosť získať hneď päť cien, pričom nominácií získal šesť, keďže v kategórii Singel roka má dvojité zastúpenie so skladbami Branči Kováč a Placebo. Vecova tretia sólovka Stereo farbo slepo (recenzia) je nominovaná v kategóriách Album roka (poslucháčska cena), Album roka - Cena kritikov a Hip-Hop/Rap/R'n'B. Vec sa okrem toho môže stať aj najlepším koncertným interpretom.

Nominovaní sú aj ďalší zástupcovia slovenského hip-hopu. Medzi nováčikmi môžu uspieť Strapo a Boy Wonder, ktorého debut Špinavý Poet je rovnako ako Stereo farbo slepo nominovaný aj v žánrovej kategórii Hip-Hop/Rap/R'n'B. Päticu nominovaných v tejto kategórii dopĺňajú Decko (Kronikár), Stratasoul (Luvly Isles) a Tono S. (Univerzálny Hráč). Viac o nomináciách na Radio_Head Awards si môžete prečítať TU.

Hudobné novinky

Wyclef Jean po dlhšom čase predstavil novú skladbu s jednoduchým a výstižným názvom Hip Hop, v ktorej poslucháčov berie na výlet do minulého storočia. V nostalgickej veci sa samozrejme nevyhol vymenovaniu množstva zásadných mien americkej hip-hopovej scény.

Wyclef Jean - Hip Hop

Pomalšie tempo má aj skladba Couple Bars, ktorú si jej autor Homeboy Sandman vybral ako ďalšieho kandidáta na videoklip. Track produkoval J57 a pochádza samozrejme zo Sandmanovej vlaňajšej vynikajúcej štúdiovky First of A Living Breed .

Homeboy Sandman - Couple Bars

50 Cent zverejnil videoklip k skladbe Major Distribution, v ktorej hosťujú Snoop Dogg a Young Jeezy. Novinka sa bude nachádzať na Fiftyho pripravovanej piatej štúdiovke Street King Immortal. Skladbu produkoval Soul Professa, o réžiu videa sa zas postaral Eif Rivera. Album Street King Immortal mal pôvodne vyjsť už vlani v novembri, pre rôzne komplikácie ho však niekoľkokrát odložili, pričom momentálne nemá presný termín vydania. Podľa rappera sa tak stane niekedy na jar tohto roku.

50 Cent feat. Snoop Dogg & Young Jeezy - Major Distribution

Skyzoo
už pred nejakým časom prezradil, že ďalšou skladbou z jeho aktuálneho albumu A Dream Deferred, ktorá sa dočká vizuálu, bude Spike Lee Was My Hero. V stredu sme sa videa konečne dočkali, pričom v ňom učinkujú aj hosťujúci Talib Kweli a tiež samotný legendárny filmár, ktorému je skladba venovaná.

Skyzoo feat. Talib Kweli - Spike Lee Was My Hero

Vydanie albumu Czarface, ktorý spolu nahrali Inspectah Deck a bostonské duo 7L & Esoteric, sa nezadržateľne blíži, a preto sa táto trojica hlási o slovo s ďalšou ochutnávkou. Tentoraz nám naservírovali skladbu It’s Raw, v ktorej hosťuje jedna z najväčších nádejí súčasného undergroundového hip-hopu Action Bronson. Czarface vychádza už 19. februára.

Inspectah Deck & 7L & Esoteric feat. Action Bronson - It’s Raw

Presne týždeň po Deckovi vydá nový album aj ďalší člen Wu-Tang Clanu Cappadonna. Ten si pre svojich priaznivcov pripravil dvojalbum Eyrth, Wynd & Fyre, z ktorého sme si naposledy predstavili video k skladbe Pull Your Life Together. Dnes tu máme pre zmenu klip k veci Puffed On Pride.

Cappadonna - Puffed On Pride

Kanaďan Nardwuar sa preslávil svojimi netradičnými a vtipnými rozhovormi, počas ktorých vyspovedal aj množstvo rapperov. Vlani v novembri s ním hovoril aj Brother Ali, ktorému sa toto interview páčilo natoľko, že sa rozhodol vzdať Nardwuarovi poctu nahratím rovnomennej skladby.

Brother Ali - Nardwuar

Magazín XXL koncom roka 2008 zaradil Ashera Rotha medzi desiatku nováčikov, na ktorých si treba dať v nasledujúcom roku pozor. Následne vyšiel mixtape Freshmen 10, na ktorom sa Asher predstavil so skladbou The Reading. A prečo o tom píšeme na začiatku roka 2013? Pretože rodák z Pennsylvánie sa teraz z nejakého neznámeho dôvodu rozhodol k tejto staršej veci natočiť aj video. Aspoň nám tak trochu skrátil dlhé čakanie na jeho druhú štúdiovku, ktorej by sme sa mali dočkať už snáď tento rok.  

Asher Roth - The Reading

Uplynulé dva týždne sme si tu predstavovali skladby z Reksovho pripravovaného mixtapeu Revolution Cocktail, ktorý mal vyjsť tento utorok. Reks sa však na poslednú chvíľu rozhodol posunúť vydanie svojho najnovšieho projektu až na 26. februára. Ponúkol však z neho aspoň ďalšiu ochutnávku, tentokrát v podobe skladby Trust Us, v ktorej hosťuje Bishop Lamont.

Reks feat. Bishop Lamont - Trust Us

Formácia Demigodz vydá 5. marca po dvoch desaťročiach na scéne konečne svoj debutový album, ktorý dostal názov Killmatic. Dnes si z neho predstavíme prvý singel Demigodz Is Back, ku ktorému vznikol aj klip.

Demigodz - Demigodz Is Back

Dnešný prehľad noviniek v hip-hope uzavrieme veteránom Ill Billom, ktorému koncom februára vyjde tretia sólovka The Grimy Awards. Na nej sa bude nachádzať aj skladba Truth, ktorú produkoval legendárny Pete Rock.

Ill Bill - Truth

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: EMI

Súvisiaci interpreti: Vec, Wyclef Jean