Vo veku 69 rokov zomrel basgitarista už nefungujúcej anglickej rockovej kapely Mott the Hoople Pete Overend Watts. Hudobník, ktorý bojoval s rakovinou, skonal v nedeľu 22. januára. Smutnú správu oznámil Peter Purnell z nahrávacej spoločnosti Angel Air Records.

Peter Overend Watts sa narodil 13. mája 1947 v birminghamskej štvrti Yardley. Pôsobil v miestnych kapelách The Anchors, Wild Dogs Hellhounds a The Silence. V roku 1969 spoluzakladal formáciu Mott the Hoople, s ktorou nahral všetkých sedem radových albumov. Spolu s bubeníkom Daleom Griffinom, ktorý zomrel 17. januára 2016, bol Watts najdlhšie pôsobiacim členom zostavy a v spolupráci pokračovali aj neskôr v kapelách Mott a British Lions, ktoré založili. Basgitarista v roku 2013 vydal knihu The Man Who Hated Walking. Okrem toho tiež v Hereforde vlastnil retro obchod s oblečením, netradičnými starožitnosťami, vzácnou hudbou a hudobnými nástrojmi.

Vďaka piesni od Bowieho inšpirovali Queen

Skupina Mott the Hoople v našich končinách nepatrí medzi veľmi známe, no jej príbeh je zaujímavý, keďže sa spája s dvoma veľkými hudobnými ikonami. Prvou je David Bowie, ktorý bol veľkým fanúšikom kapely už od jej prvých nahrávok. Keď sa na začiatku 70-tych rokov dozvedel, že skupina kvôli nezáujmu verejnosti o jej tvorbu zvažuje ukončenie činnosti, ponúkol jej svoju skladbu Suffragette City, ktorá neskôr vyšla na jeho slávnom albume Ziggy Stardust (1972). Mott the Hoople ju síce odmietli, no následne Bowie špeciálne pre nich napísal inú skladbu - All the Young Dudes, ktorú im zároveň produkoval.


Vyšla ako singel v júli 1972 a stala sa ich najväčším hitom, čo nakoplo ich kariéru a po Bowiem produkovanom albume All the Young Dudes (1972) vydali o rok neskôr svoju najúspešnejšiu platňu Mott. S ňou sa im zadarilo nielen v Británii ale aj za "veľkou mlákou", kde v roku 1974 odohrali úspešné turné. Ich predkapelou boli vtedy ešte svetu neznámi krajania Queen. Pre gitaristu a skladateľa Briana Maya bolo toto turné takou inšpiráciou, že po ňom napísal skladbu Now I'm Here. Freddie Mercury v nej okrem iného spieva "Down in the city, just Hoople and me", odkazujúc na v tom čase slávnejších kolegov z Mott the Hoople. Pieseň sa stala mimoriadne populárnou na koncertoch, až natoľko, že ju Queen hrali na každej šnúre od roku 1974 až do posledného turné s Mercurym (Magic Tour, 1986).

Pomyselný kruh sa spojil v roku 1992, kedy Ian Hunter (spevák Mott the Hoople), David Bowie a Mick Ronson (hrával s Bowiem aj s Mott the Hoople) spoločne s členmi kapely Queen zahrali a zaspievali All the Young Dudes na koncertnej pocte zosnulému Freddiemu Mercurymu na zaplnenom londýnskom štadióne Wembley. V roku 2004 americký dvojtýždenník Rolling Stone pieseň zaradil medzi 500 najlepších skladieb všetkých čias a je považovaná za jednu z najvýraznejších piesní glam rockovej éry.


Pieseň Queen, ktorú inšpirovalo turné s Mott the Hoople:


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - bbc.com; archív Hudba.sk)
Foto: CBS Records

Súvisiaci interpreti: Mott The Hoople