Už o necelý mesiac vyjde druhý album slovenskej skupiny Tolstoys, ktorá ho ohlásila prvým singlom ešte v máji minulého roka. Postupne z nahrávky predstavila ďalšie skladby a teraz prichádza v poradí už piaty singel, ktorý má trackliste nahrávky špeciálne miesto. Novinka Gentle je o žene, ktorá nájde a uvedomí si svoju silu a sebalásku akceptovaním vlastného tela.

Gentle je kulmináciou vnútornej energie frontmanky Ely Tolstovej vloženej do albumu Mirror Me jednak silou zvuku a druhak svojím feministickým posolstvom. Najnovší singel skupiny Tolstoys je o krehkosti duše mladej ženy, no zároveň o plnom odhodlaní prevziať zodpovednosť za vzťahy, emócie ako aj svoju vlastnú identitu. Kapela v piesni upriamuje pozornosť na to, že citlivosť, jemnosť, ženskosť a vnútorná sila či odhodlanie sa nevylučujú. Zároveň pripomína, že aj silné ženy niekedy potrebujú nežnosť a pochopenie od svojho partnera či okolia. 

Ela Tolstová sa k novinke rozhodla natočiť videoklip inšpirovaný silnými ženskými osobnosťami, najmä Kate Bush, ktorá sa v tanečných klipoch vždy objavuje sama, bez sprievodu profesionálnych tanečníkov, ktorí by zakrývali jej nedostatky. Aj napriek tomu, že Ela nie je tanečnica, rozhodla sa odtancovať choreografiu v klipe úplne sama a ukázať tak divákovi naplno svoju silu, no zároveň aj zraniteľnosť.


Na príprave videoklipu speváčka spolupracovala s tanečnicou a choreografkou Luciou "Ginger" Molčányovou. Absolvovala s ňou štvormesačnú prípravu plnú intenzívnych tréningov a práce s vlastným telom. Tak ako veľa dievčat v jej veku, aj Ela bojuje so sebaláskou, akceptovaním vlastného tela a sexuality, a práve preto bol tento klip pre ňu fyzicky aj psychicky náročnou osobnou výzvou, pri ktorej sa snažila nájsť a vyjadriť svoju ženskú silu, sebadôveru a odvahu.

"Bola pre mňa česť spolupracovať s kapelou Tolstoys a tvoriť choreografiu k pesničke Gentle. Veľmi si cením, že sa Ela, ako speváčka, rozhodla, že si chce zatancovať sólo a vyjadriť svoju ženskosť pohybom vo svojom vlastnom videoklipe, zamakať na sebe a absolvovať mesiace tréningov a driny, ktoré natáčaniu predchádzali. Verím, že bude inšpiráciou pre ďalšie speváčky, aby tiež zapojili tanec do svojej performance. Som na ňu veľmi hrdá a je fakt sexy!" dodala Molčányiová.

Klip citlivo zaznamenala kameramanka Kristína Kůlová, študentka FAMU. Pri vizuáloch je tiež veľmi časté, že kameramani a režiséri sú muži, preto je spolupráca v ženskom tíme pre autorku piesne tiež veľmi silným symbolom. Produkciu zabezpečila Natália Pavlove, mejkap Martina Loy a kostýmy Kateřina Plamitzerová a Alena Jakubová z Beast of the East.

"Nakrúcanie s Elou a Ginger pre mňa bola od začiatku obrovská radosť. Som veľmi rada, že ma Ela oslovila, bavilo ma sledovať, ako sa zlepšuje, a to, že si to odtancovala sama, mi príde výnimočné. Vzala to ako výzvu a vyzerá úplne Božsky. Za kamerou som sa snažila, aby som zachytila každý okamih pohybu v tom najlepšom uhle aj svetle a mohla mu pridať autenticitu práve cez objektív. Bavilo ma aj to, že sme si vybrali nádherné prostredie, ktoré je výtvarné, ale zároveň neprehlušuje kostým ani tanec. Pri finálnom farbení som mala pocit, že vznikol veľmi elegantný klip, ktorý oslavuje ženskosť a zvodnosť a ktorý na našej scéne nemá obdobu. Som veľmi rada, že som bola pri tom,"  prezradila Kristína Kůlová.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Samuel Alex Petráš