Kapela Smola a Hrušky zverejnila vo štvrtok 23. februára novú skladbu Som naje*aný. V texte kritizuje systém, vládu a každého, kto okráda spoločnosť. "Je*e ma systém, aký tu vládne, akcia, korupcia, podvody vládne," spieva frontman Jozef "Spoko" Kramár.

"Hlavne ide o reflexiu na dnešnú dobu. Snažili sme sa veľmi jednoducho povedať, ako to je, lebo väčšinou jednoduché veci sú najsilnejšie. Využili sme kontrast veselej hudby a dvojzmyselného expresívneho textu. Čo sa týka vulgarizmov, skúšali sme to aj bez nich, ale nešlo to. Skúste si zaspievať namiesto toho som nahnevaný tak, aby to nevyznelo trápne. Niektoré slová majú jednoducho svoje pevné miesto," povedal Spoko v rozhovore pre agentúru SITA.

Podľa neho vláda a členovia parlamentu na Slovensku dlhodobo neriešia dôležité otázky a zameriavajú sa na vlastný osoh. Práve preto vyzýva ľudí na odpor voči tomuto stavu. "Ľudia by si mali uvedomiť, že nič nie je nastálo a každá éra sa raz skončí. Prístup, že aj tak sa nič nezmení, prinesie zase len viac majetku bohatým, ktorí si zároveň kupujú najnižšie sociálne vrstvy, aby mali pokoj a problémy nemuseli riešiť, ale ich veselo vytvárať," uviedol Spoko.

Smola a Hrušky novou skladbou kritizujú systém ako taký, pričom na rozdiel od niektorých iných interpretov nepropagujú pred voľbami žiadnu politickú stranu. Ako príklad uvádza Spoko rapera Rytmusa, ktorý však svoju protestnú skladbu spojil s istou politickou stranou. "Myslím si, že Už bolo toho dosť je dobrý song a treba ho pochváliť, že sa vyjadruje k tejto dôležitej téme. Rytmus je šikovný človek s dobrým pozorovacím talentom a jeho text je silný. Na druhej strane, keď si človek všimne, že je to vlastne len reklama na určitú politickú stranu, text je len málo uveriteľný a vyznieva ako mlátenie prázdnej slamy a potvrdenie statusu dnešnej doby, že peniaze nadovšetko. Ale len on vie, ako to celé vlastne je," dodal Spoko.

Novinka Som naje*baný sa objaví na novej, štvrtej štúdiovke Smola a Hrušky s názvom Palec hore, ktorá vyjde už 21. marca. Album bude obsahovať aj single Analog : Digital, Fajčiť treba a Lovesong. Kapela má na marec a apríl naplánovaných 17 koncertov na Slovensku a v Česku. Predstaví sa napríklad v Trenčíne, Žiline, Košiciach, Lučenci, Zlatých Moravciach, Poprade, Bardejove alebo v Čadci. Skupina vystúpi aj v bratislavskom Randal klube, kde nový album pokrstí. Hosťom na tomto koncerte, ktorý sa uskutoční 19. apríla, ako i na mnohých ďalších vystúpeniach bude česká formácia Rybičky 48.

Smola a Hrušky je ska-punk-rock-popová skupina zo Spišskej Novej Vsi združená okolo speváka Jozefa "Spoka" Kramára, ktorá vznikla roku 1997. Na konte má albumy Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008) a živák Lajfka (2010). Okrem toho vydali DVD s názvom 13 životov / Live in Topfest (2010).

Poznámka: Obe spomenuté protestné skladby si môžete vyhľadať na Youtube.com.

Zdroj: SITA
Foto: Oliver Ondráš - Smolaahrusky.sk (1,2), Facebook.com/Rytmusjepan

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky