Anglická skupina Jamiroquai zverejnila videoklip k piesni Cloud 9. V novinke sa objavil 47-ročný líder formácie Jay Kay v športovom aute či v klube, kde tancuje s mladšou sestrou herečky Penélope Cruz Mónicou Cruz. O réžiu klipu, ktorý nakrúcali v Španielsku, sa postaral Charlie Lightening.

Vo videoklipe, v ktorom si Jay Kay, známy rôznymi extravagantnými pokrývkami hlavy, vyjde do spoločnosti s celkom obyčajným klobúkom, sa objavuje aj priama referencia na viac než 20 rokov starý veľký hit Cosmic Girl. Vlastne celý nový vizuál nadväzuje na videoklip z roku 1996, ktorý bol postavený na štýlových rýchlych autách.

Čo povedať o samotnej skladbe? Je to typický Jamiroquai so skvelým funky groovom a chytľavým refrénom, ktorý určite poteší každého, kto bol po zverejnení futuristického prvého singla Automaton zaskočený a obával sa príliš elektronického smerovania nového albumu. Ten sa bude taktiež volať Automaton, vyjde 31. marca a ponúkne tucet nových pesničiek. Kapela následne vyrazí na turné, v rámci ktorého zahrá aj na českom festivale Colours of Ostrava (19. - 22. júla).


Formácia Jamiroquai vznikla v roku 1992 v Londýne. V súčasnosti jej zostavu tvoria aj Matt Johnson, Rob Harris, Paul Turner, Derrick McKenzie, Sola Akingbola, James Russell, Jim Corry a Malcolm Strachan. Úspech dosiahli hneď s debutovou štúdiovkou Emergency On Planet Earth (1993), obsahujúcou hit Too Young To Die, ktorá dobyla britský rebríček.

Nasledovali albumy The Return Of The Space Cowboy (1994), Travelling Without Moving (1996), Synkronized (1999), A Funk Odyssey (2001), Dynamite (2005) a Rock Dust Light Star (2010). V roku 1998 získali Grammy za skladbu Virtual Insanity z albumu Travelling Without Moving. K veľkým hitom patrí aj ich skladba Deeper Underground, ktorú nahrali pre film Godzilla (1998). 

Text: SITA (Consequenceofsound.net, archív), Hudba.sk
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Jamiroquai