Fanúšikovia zosnulého kanadského hudobníka a speváka Leonarda Cohena si môžu pozrieť lyric video k piesni Traveling Light. V novinke použili archívne a doteraz nezverejnené zábery, v ktorých sa muzikant predstavil v súkromí i na pódiu.

"Cítim sa oveľa silnejší, ale v skutočnosti som omnoho slabší... Naozaj, zobudím sa v posteli a hovorím si 'Takto som sa kedysi cítil'. Nie úplne, ale chápeš. A potom si zložím nohy z postele a skúsim sa postaviť..." hovorí Leonard Cohen v úvode videa kameramanovi. Ako vždy elegantný, poťahuje si z cigarety, smeje sa. Mnohí jeho tvorbu považujú za temnú a bezútešnú, no aj táto krátka scénka potvrdzuje, že aj v najťažších chvíľach bol bohémom, ktorý si užíval bežné neresti života a dokázal svoje údel prijať s humorom.

Napriek trpko-sladkému textu, venovanému umelcovej múze Marianne Ihlen, ktorá zomrela necelé štyri mesiace pred ním ("som cestujúce svetlo, toto je au revoir, moja kedysi žiariaca, moja spadnutá hviezda"), má aj samotná skladba odľahčenú, južanskú atmosféru. Na výrobe videa sa podieľali interpretov syn Adam Cohen a belgický vizuálny umelec Sammy Slabbinck, ktorý s legendárnym skladateľom spolupracoval aj na jeho poslednom albume You Want It Darker (2016). Práve z neho pochádza skladba Traveling Light


Leonard Norman Cohen debutoval v roku 1967 albumom Songs Of Leonard Cohen. Nasledovali štúdiovky ako napríklad New Skin For The Old Ceremony (1974), I'm Your Man (1988), The Future (1992), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004), Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) či spomínaná You Want It Darker. Okrem toho má na konte aj niekoľko koncertných záznamov a kompilácií.

Medzi jeho známe skladby patria napríklad Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love a Hallelujah, ktorá sa paradoxne stala veľkým hitom až vďaka coververziám. Od roku 1991 je členom Kanadskej hudobnej siene slávy, od roku 2008 Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2010 mu udelili prestížnu cenu Grammy za celoživotné dielo. Venoval sa tiež literatúre. Zomrel 7. novembra 2016 vo veku 82 rokov. 

Prečítajte si: Za umelcov hovoria ich pesničky. Pripomeňte si život a smrť Leonarda Cohena

Zdroj: SITA (Rollingstone.com, archív), Hudba.sk, pm
Foto: Leonard Cohen, videoklip Traveling Light

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen