"Môj milý, holubičí národ, sľúbili sme si vydržať," refrén pesničky Holúbky odkazuje hneď k dvom silným momentom histórie slovenskej popovej hudby. Nadčasová balada My od dvojice Filip-Lasica a novembrová hymna Sľúbili sme si lásku od Ivana Hoffmana sa stali inšpiráciou k textu spoločnej piesne skupiny Cha Bud! a speváčky Sisy Féherovej.

Košická kapela Cha Bud!, ktorá je známa najmä inštrumentálnymi kompozíciami v štýle jazz fusion, sa vo svojej najnovšej piesni spojila s talentovanou speváčkou a hudobníčkou Sisou Féherovou, aby spoločne vyjadrili svoj názor na atmosféru v slovenskej spoločnosti krátko pred voľbami.

"Často počúvame
, že hudobníci či športovci by sa mali zdržiavať nejakých vážnejších prejavov názorov. Je možné, že sa niektoré verše skladby Holúbky budú zdať pre poslúchača prisilné, ale aktuálna situácia nás donútila vyjadriť sa explicitnejšie," hovorí autor hudby a spoluautor textu, gitarista Peter Šafránek.

Pod textom je podpísaná aj Sisa Fehérová. "Je to náš príspevok k dnešnej problematickej predvolebnej situácii a hrozbe prižmurovania oka verejnosti nad minulosťou istých poslaneckých kandidátov a ich sklonmi k extrémizmu. Verím, že väčšina Slovákov, ktorí zvažujú ich voľbu, sa týmto smerom obracia len zo zúfalstva alebo sa stávajú obeťami populistickej kampane," vraví speváčka.
 

"Chceli sme touto skladbou pripomenúť boje, ktoré naši, vaši aj ich predkovia museli skrz bolesť a nenávisť absolvovať. Často to bolo spôsobené i túžbou po instantných riešeniach, rovnako ako sa to zdá byť i v dnešných dňoch. Nie je to politické vyhraňovanie sa, nebolo to myslené ani ako provokácia. Išlo nám jedine o vyjadrenie našich nesympatií k extrémizmu," uzatvára Sisa Fehérová.

Speváčka koncom minulého roka zverejnila pieseň Postapokalyptická balada, ktorú nahrala s gitaristom Vladkom Miklášom. Skladba je, rovnako ako pieseň Neberte lesy z ich spoločného albumu Bardo (2018), reakciou na ničenie prírody a klimatickú krízu.

Redakciu Hudba.sk za skupinu Cha Bud! informoval Pavol Jeňo. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Valentína Nídelová