Skupina The Sages na jar tohto roka vydá fanúšikmi dlho očakávaný debutový album. Ako ochutnávku ponúka dve skladby, ktoré okrem ich zverejnenia v štúdiovej verzii prezentuje spolu s ďalšou piesňou v kvalitne natočenej live session.


Košické trio The Sages tvorí hudbu už niekoľko rokov. Vznikla v roku 2014 a aktuálnu zostavu tvoria spevák a gitarista Mišo Bučko, basgitarista Charlie Zsigray a bubeník Milan Turis. Bučko je zároveň aj producentom skladieb a kapela má aj svojho textára, ktorým je ich dlhoročný kamarát Marek Vataha.

Prečo vyžadujeme dokonalosť, keď nie je bežná?

Jedným zo singlov z pripravovaného debutu je energická a zároveň melodická skladba Clover. Ako prezrádza kapela, pôvodne bol jej motív zhudobnený v inej verzii, ktorá ale nikdy nebola nedotiahnutá do konca. "Raz za čas pošlem Mišovi všetku svoju textársku tvorbu a on si vyberie povedzme jednu vec z dvadsiatich. Chlapci z toho urobili tak energizujúce hudobné dielo, že nielen preliali pohár mojich očakávaní, ale dokonale zachytili atmosféru a napätie, ktoré som ku textu hľadal," prezradil Marek Vataha.

Proces hudobnej tvorby skladby Clover približuje Mišo Bučko. "Viackrát som už tento text prechádzal, ale musel dozrieť čas, lebo zrazu to  išlo skoro samo. Nástojčivá melódia vo veršoch popisuje napätie medzi mužom a ženou na konci vzťahu, kedy sa často koná impulzívne. Toto napätie sa z môjho pohľadu nesie celou skladbou. Je to moja obľúbená skladba na koncertoch," hovorí spevák.

"Clover, čiže štvorlístok je symbolom šťastia. Splneného priania. Prianie je túžba. Túžba je idealizovaná predstava reality. Čím dokonalejšia je, tým trpkejší je stret s jej reálnym naplnením. Dokonalosť sa bežne v prírode nevyskytuje. Tak prečo ju od seba tak často vyžadujeme?" zamýšľa sa textár Marek Vataha.


Nemáme radi pretvárku, aj tak nosíme masky

Ďalšia zverejnená skladba No Time For Anger zase už z názvu prezrádza jej posolstvo o pestovaní negatívnych emócií, ktoré aj tak k ničomu nevedú. Hoci ide o veľmi aktuálnu tému v dnešnom svete, pieseň vznikla už zhruba pred šiestimi rokmi. "Mišo prišiel s refrénovou časťou textu, z ktorej bol veľmi nadšený. Mojou výzvou bolo dopísať verše. Bola to pre mňa skutočne neobvyklá úloha, pretože som po tejto stránke veľký individualista a málokedy sa dokážem stotožniť s lyrickým prejavom iných. Prekonal som prvotné zábrany a odosobnil som sa od doslovného významu slov so snahou vniesť do konceptu iný pohľad," hovorí Marek Vataha.

"Existujú dva pojmy so spoločensky rôznou mierou akceptovateľnosti. Pretvárka a maska. Prvé slovo má silne negatívnu konotáciu a málokto by ho rád počul adresované na svoje meno. Každý by chcel, aj keď si to možno niekto nechce priznať, aby ho okolie prijalo v jeho jedinečnosti a originalite. No strach z nepochopenia nás vedie nasadiť si pomyselnú masku a zahaliť tak svoje slabosti. Táto 'maska' je ale niečo, čoho si je veľa ľudí na sebe vedomých a otvorene priznáva toto 'sociálne brnenie'. Je to skôr existenčná otázka a možnosť opýtať sa sám seba, kde tá hranica je a ako si udržať zdravé sebavedomie a pochopenie vlastných predsudkov voči okoliu," približuje textár svoj pohľad na tému piesne.

"Myšlienka textu hovorí sama za seba, vždy sa nájde niekto lepší a šikovnejší, preto netreba v sebe pestovať negatívne emócie. Väčšinou nič nevyriešia, práve naopak. Marek Vataha túto myšlienku potom ďalej rozvinul a pekne vystihol. Ako skoro všetky skladby, aj táto najprv mala akustickú podobu a postupne sme aranžovanie prepracovali do finálnej podoby," dodáva Mišo Bučko.


V rámci vydarenej live session, ktorú natočil fotograf a kameraman Tomáš Zacha, kapela v stredu odohrala aj staršiu skladbu Bitter Question, ktorá je zrejme medzi jej fanúšikmi dosť obľúbená, má totiž podstatne viac pozretí ako dva nové single. Pieseň ukazuje inštrumentálnu aj spevácku vyzretosť kapely, ktorá je zaujímavým zjavom na slovenskej rockovej scéne.

Novinky The Sages môžete sledovať okrem Youtube aj na oficiálnom profile www.facebook.com/thesagesband.


Text: Hudba.sk (zdroj: Karol Zsigray)