Líder americkej rockovej kapely Foo Fighers Dave Grohl odsúdil talentové šou, pretože v nich podľa neho súťažiacich posudzujú nekompetentní porotcovia. Ako sám povedal, nemajú žiadne právo určovať, kto je dobrý a kto nie.

"Na týchto šou ma rozčuľuje, že ľudí prísne posudzujú posratí muzikanti, ktorí ledva hrajú na hudobný nástroj na svojich vlastných posratých albumoch. Naozaj ma to dokáže rozzúriť," vysvetlil Dave Grohl pre magazín NME. "Prisámbohu, keby moja dcéra vyšla na pódium a vyspievala si tam dušu a nejaký prekliaty miliardár by sa na ňu pozrel a povedal jej: 'Prepáč, nie si dobrá,' tak by som ho uškrtil," dodal.

Tiež je presvedčený o tom, že dobrý hudobník nemusí byť technicky dokonalý - ako príklad uviedol bubeníka The Who Keitha Moona. Podľa Grohla je úplne možné, že by ho porotcovia v takejto šou skritizovali. "Všetka hudba je potom rovnaká, takže všetci znejú ako Christina Aguilera," zhrnul.

Okrem toho v rozhovore pre NME prezradil, že s projektom Sound City Players oslovil speváčku PJ Harvey, aby spievala cover niektorej z piesní legendárnej Nirvany. Napriek tomu, že v kapele Kurta Cobaina Grohl pred 23 rokmi začínal ako bubeník, vo svojej súčasnej kapele Foo Fighters ani v ďalších projektoch nikdy nehráva covery Nirvany. No pri príležitosti dokumentu o štúdiách Sound City, v ktorých vznikol kultový album Nevermind, nad tým vážne uvažoval.

"Niekedy sa o tom rozprávame. Pri koncerte Sound City v Londýne sme uvažovali nad hudobníkmi, ktorých by sme mohli pozvať, lebo Stevie Nicks a John Fogerty nemohli prísť. Niekto navrhol, že by sme zahrali niečo od Nirvany s PJ Harvey. Kurt ju miloval a my ju tiež milujeme, tak sme si hovorili 'Jasné, čo by sme zahrali?' a mne napadlo 'Bože, čo keby sme dali Milk It z In Utero spoločne s Polly?' (Polly = PJ Harvey, pozn. red.) Pozreli sme sa na seba s pohľadom 'Wow, to by bolo úžasné...', ale nakoniec nemohla ísť do toho."

"Ide o to, že toto je posvätná pôda. Ak by sme niekedy niečo také spravili, muselo by to byť správne, pretože ide o to vzdať mu poctu. Existuje dôvod, prečo Foo Fighters nehrajú piesne Nirvany a je do dobrý dôvod," vysvetlil.


Dave Grohl ako 17-ročný prešiel konkurzom na miesto bubeníka v kapele Scream, kde pôsobil štyri roky. Po jej rozpadnutí sa v roku 1990 pridal k Nirvane, ktorá už za sebou mala debutový štúdiový album Bleach (1989). Stál pri zrode slávneho albumu Nevermind (1991), z ktorého pochádza napríklad nesmrteľná pieseň Smells Like Teen Spirit. Po smrti frontmana Nirvany Kurta Cobaina v roku 1994 uvažoval nad tým, že sa pridá k ďalšej kapele, no nakoniec založil svoju vlastnú - Foo Fighers, v ktorej pôsobí ako spevák a gitarista.

Tiež je členom rockovej superskupiny Them Crooked Vultures a hral pre kapely ako Queens of the Stone Age, Garbage, Nine Inch Nails, The Prodigy či Tom Petty and the Heartbreakers alebo interpretov ako David Bowie, Iggy Pop, Slash alebo Paul McCartney. Pravidelne spolupracuje s formáciou Tenacious D, podieľal sa na všetkých troch štúdiových albumoch skupiny a v ich filme Králi ro(c)ku (2006) stvárnil Satana. Jeho aktuálnym projektom je spomínaný dokumentárny film o hudobnom štúdiu Sound City (2013). Držiteľ titulu NME Godlike Genius je druhý raz ženatý, manželom Jordyn Blum je od roku 2003 a má s ňou dve dcéry.

Zdroj: SITA (Femalefirst.co.uk), Nme.com
Foto: AP Photo/Austin American-Statesman, Jay Janner

Súvisiaci interpreti: Foo Fighters