Aj túto nedeľu podvečer (25.3. o 18:00) sa uskutoční koncertom, ktorým si hudobníci a fanúšikovia uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky archeologičky Martiny Kušnírovej. Podujatie sa uskutoční v Košiciach pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici.

Pôvodne sa mal košický Koncert pre Jána a Martinu konať už minulú nedeľu, súbežne s podujatím v Nitre, kde sa Ján Kuciak a Martina Kušnírová spoznali počas štúdia na Univerzite Konštantína Filozofa. Napokon však zlé poveternostné podmienky prinútili organizátorov preložiť koncert v metropole východu o týždeň. Uskutoční sa tak v nedeľu 25. marca pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici, s mierne upraveným a rozšíreným programom:

18:00 - Zbor sv. Cecílie pri Dóme Sv. Alžbety
18:06 - Vojdi
18:14 - Stroon
18:20 - Cha Bud!
18:28 - Chiki Liki Tu-a
18:36 - Bez ladu a skladu
18:48 - Michael Kocáb a Karpatské Chrbáty
19:04 - David Koller
19:16 - Štefan Štec a Ľudová hudba Hornád
19:28 - Spevácky zbor Gregos z Gregoroviec

Facebook event

Okrem organizátorov fetivalu Pohody sú spoluorganizátormi akcie košická Tabačka Kulturfabrik a občiansky kolektív Košice za slušné Slovensko.

Pôjde už o šiesty spomienkový koncert pre dvoch mladých ľudí, ktorých vražda pred mesiacom otriasla slovenskou spoločnosťou. Prvý sa konal 4. marca v hlavnom meste, ďalšie dva o týždeň neskôr v Žiline a Prešove, 18. marca bol spomínaný koncert v Nitre a zatiaľ posledným bolo v utorok (20.3.) špeciálne podujatie pod taktovkou festivalu Konvergencie opäť v Bratislave. Bol to však úplne iný koncert ako ten prvý bratislavský - jednak kvôli miestu konania (kostol Cirkvi bratskej) a aj kvôli repertoáru. Ten totiž tvorila klasická hudba, ktorej boli Ján a Martina fanúšikmi.

"Hlavným posolstvom koncertov je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorým záleží na našej krajine. Vražda Martiny a Jána je tragédiou, ktorá nás hlboko zasiahla. Umenie potrebuje pre svoju plnohodnotnú existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncertami im chceme vzdať úctu," povedal o koncertoch ich spoluorganizátor
Michal Kaščák.

Pripomeňte si atmosféru prvého Koncertu pre Jána a Martinu:


Redakciu Hudba.sk informovali Anton Repka z tím Pohody a Viera Horniaková z Tabačka Kulturfabrik. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Vizuál: Pohoda Festival
Video: Denník N