Singlom o samote Katarzia ohlasuje vydanie svojho štvrtého albumu, ktorý nazvala Celibát. Pre videoklip k nemu hudobníčka použila zábery z vlastného mobilného telefónu, ktoré natočila ešte predtým, ako sa Európa uzavrela. Pohotovo tak zareagovala na súčasnú situáciu, kedy príprava videa s celým štábom môže byť nebezpečná.

Katarzia počas tvorby nového albumu na prahu tridsiatky dozrieva ako žena aj umelkyňa. Zdôveruje sa so svojimi pochybnosťami a rôznymi typmi závislostí, hľadá cestu k vnútornému pokoju, zdravým vzťahom a dospieva k záveru, že aj celibát niekedy môže byť riešením. "Samota mi nevadí, ani celibát tela. O lásku neprosím, nie som osamelá. Nehanbím sa byť silná, nehanbím sa byť slabá, taká som. Nehanbím sa nahlas smiať, nehanbím sa plakať," spieva Katarína Kubošiová v skladbe, ktorá otvára nový album. 

Videoklip k novému singlu Samota mi nevadí mal byť pôvodne iný, no vzhľadom na súčasnú situáciu si speváčka a skladateľka využila svoj záložný plán. "Už v zime som niekoľko videí natočila na svoj iPhone. Vždy sa mi páčili spomalené zábery na trampolíne a eufória zo skákania. Vyvoláva to vo mne záchvaty smiechu. Popri nich som tiež spracovala niekoľko záberov z výletu na takmer opustený ostrov," dodáva Katarzia k videu, ktoré sa rozhodla použiť ako oficiálny klip. Singel nájdete aj v streamingových službách.


Album Celibát opäť nahrávala v spolupráci s producentom Jonatánom Pastirčákom (Pjoni / Isama Zing), s ktorým pred dvomi rokmi pripravila projekt Antigona, ocenený divadelnými Doskami a Cenou Nadácie Tatra banky. Ruku k dielu pridali aj ďalší producenti Aid Kid, Oliver Torr, LVCIFER a Alexander Vincent z Los Angeles, ktorého Katarzia spoznala vďaka hudobníčke a vizuálnej umelkyni vōx z Red Bull Music Academy. Na nahrávke participuje skupina muzikantov známa z Katkiných koncertov a druhej nahrávky Agnostika - frontman kapely Bert & Friends Albert Romanutti (klavír, syntetizátory), basgitarista Lukáš Mutňanský (Ankramu), gitarista Vladko Mikláš, známy aj zo spolupráce so Sisou Fehérovou, a bubeník Oliver Lipenský.

Nahrávka obsahuje jedenásť skladieb, z ktorých niektoré objavujú a testujú hranice súčasného elektronického popu, nechýbajú však ani kapelové pesničky či prvý Katarziin text v angličtine. Na mixe sa spoločne s Jonatánom Pastirčákom podieľal aj Tomáš Havlen, mastering mal na starosti Gaex. Vo dvoch skladbách hosťuje speváčka a skladateľka Ela Tolstova z kapely Tolstoys a do jednej piesne vokálom prispel herec Cyril Dobrý. Ako bonusový track sa autori rozhodli na poslednú chvíľu pridať Aid Kidov remix skladby V noci.

Katarzii štvrtý štúdiový album vyjde 17. apríla vo vydavateľstve Slnko Records na CD, LP aj v digitálnej forme. Turné bolo pôvodne naplánované na apríl a máj, no presúva sa na jeseň.

Zoznam skladieb na albume Celibát:

1. Samota mi nevadí
2. Tristan a Izolda
3. Drag queen
4. Posledný tanec
5. Hoří i voda
6. Bonsai
7. V noci
8. Fairies
9. Blues o dešti
10. Zostalo mi po tebe prázdno
11. V noci (Aid Kid remix)

Katarzia, vlastným menom Katarína Kubošiová, začínala ako pesničkárka a textárka s DIY skladbami a v období svojho debutu Generácia Y (2013) vystupovala prevažne sólovo s akustickou gitarou. S druhým albumom Agnostika (2016) začala spolupracovať s kapelou zloženou zo špičkových slovenských a českých hudobníkov (okrem iných s ňou hrali aj Martin Valihora a Marek Minárik) a čoraz viac sa venovala aj hudobnej produkcii a elektronike. Naplno to zúročila pri spolupráci s Pjonim na spomínanom treťom albume Antigona (2018).

Má povesť kontroverznej umelkyne na pomedzí alternatívy a mainstreamu a kvôli jej tvorbe sa už stihli pohádať nejeden česko-slovenský fanúšik, kritik či hejter. V oboch krajinách si však dokázala vybudovať pozíciu rešpektovanej speváčky a autorky, o čom svedčí jej hosťovanie v skladbách Davida Kollera, Vladimira 518 či PSH, či autorstvo titulnej piesne k filmu Piata loď (2017) Kde sa slzy berú, za ktorú získala cenu Singel roka v ankete Radio_Head Awards.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnach stránkach www.facebook.com/katarziaprojekt a www.instagram.com/katarzia. 

Foto: shotbyus