Pre mnohých je možno stále náročné prijať, že už je to viac ako päť rokov, čo tento svet opustil jeden z najdivokejších rockerov - Ian Fraser Kilmister, známy ako Lemmy. Líder britskej rockovej kapely Motörhead miloval život, hudbu a dobrú spoločnosť, ktorú si rád užíval vo svojom obľúbenom podniku Rainbow Bar and Grill v Los Angeles.

Na svojich známych myslel aj pred smrťou a vymyslel si pre nich originálny pozdrav spoza rieky Styx. Prial si, aby jeho telo po smrti spopolnili a popol vložili do nábojov, ktoré nesú jeho meno a slúžia aj ako prívesok. Takýto špeciálny darček potom mali rozposlať jeho kamarátom.

Svetové hudobné médiá o tom informovali po tom, ako americký muzikant a moderátor Riki Rachtman, známy napríklad z relácie televíznej stanice MTV Headbangers Ball venujúcej sa metalu, najnovšie potvrdil, že jeden z týchto nábojov má doma aj on. "Lemmy pred smrťou požiadal, aby jeho popol vložili do nábojov a poslali ich jeho najbližším priateľom. Dnes som jeden náboj dostal a rozplakal som sa. Ďakujem," napísal v pondelok na Twitteri, kde zverejnil aj fotku darčeka v priehľadnej krabičke.


Svoj náboj s Lemmyho popolom má aj spevák amerických Ugly Kid Joe Whitfield Crane, ktorý netradičnú spomienku na kamaráta prijal už minulý rok v spomínanom klube Rainbow. Informoval o tom jeho známy, bývalý tenista Pat Cash, ktorý bol v reštaurácii s ním. Na svojom Instagrame dodal, že k darčeku patril aj odkaz.

"Všetci vieme, že Lemmy poznal mnohých ľudí, no len niektorých z nich považoval za svojich priateľov a ešte menej z nich za rodinu. Radi by sme sa s vami podelili o kúsok Lemmyho, ktorý sa dotkol našich životov spôsobom, na ktorý nikdy nezabudneme. Tento popol vám nebude pripomínať len spomienky, ale budete mať Lemmyho navždy pri sebe. Bol to Lemmy a hral rock'n'roll. Nezabudnite na neho," píše sa v liste s veľkým logom kapely Motörhead.

Lemmy Kilmister zomrel 28. decembra 2015 v dôsledku rakoviny prostaty a zlyhania srdca. Mal 70 rokov. Niekdajší roadie Jimiho Hendrixa odštartoval kariéru v kapele Hawkwind. V roku 1975 ho však pre problémy s drogami vyhodili a ešte v tom istom roku založil Motörhead. Skupina vydala 22 štúdioviek. Posledná s názvom Bad Magic vyšla v auguste 2015. Lemmy hral s Motörhead naposledy naživo 11. decembra 2015 v Berlíne. Po jeho smrti ohlásili zvyšní členovia koniec kapely.

Na budúci mesiac, 23. apríla, vyjde nové CD, DVD i vinyl Louder Than Noise... Live in Berlin, ktorý zachytáva koncert skupiny z 5. decembra 2012 v Berlíne. Bude obsahovať 15 skladieb, medzi ktorými nebudú chýbať aj hity ako Ace of Spades alebo Overkill. Ako ochutnávku zverejnili live verziu skladby Over The Top.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/OfficialMotorhead

Súvisiaci interpreti: Motörhead