Punk rock je žáner, v ktorého textoch sa toho dá povedať veľa a tie najlepšie skladby často nesú silný spoločenský odkaz alebo kritiku. Žilinská skupina Sektor 20,0 to však vo svojom (staro)novom singli zobrala z iného konca a v celej skladbe opakuje len tri slová. Napriek tomu - alebo práve preto - v sebe nesie veľa napätia a nezodpovedaných otázok.


Skupina Sektor 20,0 za desať rokov svojej existencie zverejnila viacero skladieb, ktoré môžete v lepšej či horšej kvalite spoznať na jej Youtube kanáli. Pri príležitosti okrúhlych narodenín kapely sa hudobníci rozhodli pripomenúť skladbu, ktorá je jej úplnou prvotinou, dokonca vznikla hneď na prvej skúške.

Aj preto je jej text absolútne minimalistický a opakuje sa v nej len názov skladby: Takto to urobím. Vznikol pri improvizácii v skúšobni, keď bol problém vymyslieť slová k zloženej piesni. Potom si líder skupiny Andrej Cetera povedal: "Takto to urobím". Nakoniec chalani zistili, že nič lepšie už k piesni nevymyslia, že tieto slová úplne stačia, a rozhodli sa ponechať skladbu v tejto podobe.

"Song sa veľmi dobre ujal na koncertoch, tak sme sa rozhodli urobiť naň aj videoklip," hovorí hudobník, ktorého si môžete pamätať aj ako sólového pesničkára z našich vianočných špeciálov (2020 a 2021).


Na DIY videoklipe pracovala kapela viac než pol roka a okrem kvalitnej dávky punkrockovej energie nechýba ani kus humoru, ktorý je pre Sektor 20,0 typický. Samotný význam textu si môže každý vysvetliť podľa seba. "Niekedy aj tak jednoduchý text povie viac, než tie preštylizované a obsiahle," dodáva Andrej Cetera.

Sektor 20,0 hrajú od roku 2012. Ich tvorba je ovplyvnená najmä punkom s prvkami metalu, v textoch poukazujú na problémy spoločnosti a jednotlivca súčasnosti a snažia sa, aby im nechýbal kúsok satiry a irónie.

Súčasnú zostavu tvoria traja členovia: Andrej Kampf (bicie), ktorý sa už ako dvanásťročný zúčastnil československej talentovej súťaže, Radoslav "Bugy" Bugáň (basgitara a spev) a gitarista, textár, spevák a líder Andrej Cetera.

Spoločne odohrali okolo 50 koncertov, väčšinou na klubovej scéne tu na Slovensku, ale čo-to odohraté majú aj v Čechách a Poľsku. Na konte majú dva albumy a pripravujú tretí. Skladba Takto to urobím je z debutového albumu Zajtra bude neskoro.

Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.facebook.com/sektor20band a www.instagram.com/sektor20o.

Text: Hudba.sk (zdroj: Andrej Cetera)