O prvom z dvojice ocenení Esprit pre najlepšie slovenské jazzové albumy roka 2017 je už rozhodnuté. Cenu verejnosti na základe hlasovania na portáli Jazz.sk získava formácia AMC trio spolu s Ľudovou hudbou Stana Baláža za ich spoločný album Ad Fontes. Cenu si hudobníci prevezmú počas galavečera 30. apríla v Divadle aréna, kde spoznáme aj držiteľa hlavnej ceny.

Prešovské zoskupenie AMC trio prinieslo na svojom víťaznom albume opäť hudobnú spoluprácu so zaujímavými hosťami. Tentokrát načreli hlboko do prameňov domáceho folklóru, ktorý zosobnila kapela Ľudová hudba Stana Baláža. Album s príznačným názvom Ad Fontes (K prameňom) odzrkadluje prepojenie dvoch svetov - jazzu a slovenského folklóru. Obe zostavy si zachovali vlastnú tvár a štýl, čo im však nebránilo nájsť spoločné multižánrové prieniky.

Kým album absolútneho víťaza Hlavnej ceny Esprit vyberá odborná porota, o držiteľovi Ceny verejnosti rozhodli v internetovom hlasovaní fanúšikovia jazzu. Návštevníci portálu Jazz.sk podporili album Ad Fontes v počte 28,6% zo všetkých hlasov rozdelených medzi 16 nominovaných nahrávok. Na druhom mieste sa umiestnil album Nice To Eat You od zoskupenia Cha Bud! (18,4%) a tretí skončil tesne Ludo Kotlár Trio s albumom Hangin' (18,3%).


AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža majú už svoje ocenenie isté, meno absolútneho víťaza vybraného medzinárodnou odbornou porotou však zaznie až priamo počas slávnostného večera s odovzdávaním cien Esprit. Ten sa uskutoční 30. apríla o 20:00 v Divadle Aréna v Bratislave jeho súčasťou budú aj vystúpenia troch nominovaných interpretov. Sisa Michalidesová uvedie nominovaný album Chloe, Ľuboš Šrámek a Nikolaj Nikitin zahrajú skladby z nahrávky Altar a Ľubomír Gašpar predstaví svoj Cimbal Project.  

Odovzdávanie cien Esprit je registrovaná udalosť participujúca na oslavách Medzinárodného dňa jazzu (International Jazz Day) pod záštitou UNESCO. Koncert a slávnostná ceremónia bude zaznamenaná a odvysielaná televíziou RTVS. Priamy prenos zo slávnostného večera odvysiela Rádio Devín. Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s.r.o. Sošky ocenení Esprit v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka cien Esprit Zuzana Beňová.

Foto: archív AMC tria