V A4 - priestore súčasnej kultúry sa okrem koncertov, divadelných predstavení či prednášok konajú aj workshopy. Na mesiace apríl a máj pripravuje pražská hudobníčka Kateřina Zochová dvojdielny detský workshop zaoberajúci sa hudbou a zvukmi pod názvom A ticho sa usmialo.

Kateřina Zochová konceptuálne rozoberá a skúma hudbu, experimentuje so zvukom a dokonca vytvára vlastné hudobné nástroje. Svoje poznatky aj neutíchajúcu zvedavosť okolo zvukov, ruchov, hlukov, tónov a aj ticha bude v Bratislave zdieľať s mladými zvedavcami prostredníctvom autorského workshopu určeného pre deti z druhého stupňa základných škôl, čiže vo veku približne 11-14 rokov. Vstupné je dobrovoľné.

Zážitkový seminár v A4 je rozdelený na dve časti, prvá sa uskutoční už túto sobotu 28. apríla od 13:30, druhá bude v máji. Na prvom stretnutí budú mať školáci možnosť nájsť ticho a skamarátiť sa s ním - a nielen v tichosti. Na workshope o tónoch, zvukoch, hudbe, ale aj "nehudbe" a "nezvuku" sa mladí návštevníci zamyslia nad tým, čo by bolo, keby nebolo ticho, akú má ticho farbu, vôňu, tvar a prečo ho zvuky potrebujú. Mladí účastníci workshopu budú vyrábať zvukové koláže, používať hudobné i nehudobné nástroje a vytvárať zvukové portréty, či už vo dvojiciach alebo v skupine.

Detské tvorivé dielne sú obľúbenou súčasťou dramaturgie A4, napríklad aj vo forme poučného a akčného Manuálu sprievodcu známymi obrazmi pod vedením Moniky Pascoe Mikyškovej, ktorý sa venuje výtvarnému umeniu. Workshop "A ticho sa usmialo" sa uskutoční v rámci projektu Re-Imagine Europe, spolufinancovaného programom Európskej únie Kreatívna Európa.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov workshopu informovala Katarína Svobodová, autorkou textu je Gabika Gažová. Tlačovú správu sme upravili.