Na Viva Musica! festivale sa predstavili v rokoch 2015 a 2018 a dvakrát vypredali bratislavskú Starú tržnicu. Ich koncerty patria k tým, ktoré v rámci festivalovej histórie rezonovali najviac. Janoska Ensemble koncertujú prevažne v zahraničí, preto sú ich vystúpenia na Slovensku vždy výnimočnou udalosťou. Inak tomu nebude ani v lete na festivale Viva Musica! 2019.

Zoskupenie Janoska Ensemble založili traja bratia Ondrej (husle), Roman (husle) a František (klavír) Jánoškovci, rodáci z Bratislavy, spoločne so svojím švagrom Juliusom Darvasom (kontrabas). Vytvorili úplne nový a originálny hudobný štýl, ktorý hudobní kritici vo svete označili ako Janoska Style. Neoddeliteľnou súčasťou ich vystúpení sú spontánnosť, vášeň, temperament, virtuozita a dokonalé improvizačné majstrovstvo.

Kvarteto spolupracuje so svetoznámymi umelcami, dirigentmi a orchestrami. Účinkovalo v najznámejších svetových koncertných sálach na štyroch kontinentoch a ročne odohrá viac ako 100 koncertov.    

Pocta The Beatles  

Súbor nahráva exkluzívne pod hlavičkou prestížneho nemeckého vydavateľstva Deutsche Grammophon a za svoj debutový album Janoska Style má na svojom konte dokonca zlatú platňu. V marci 2019 vyšiel ich druhý album Revolution, ktorý je poctou legendárnej britskej skupine The Beatles. Album sa nahrával vo viedenskom Konzerthause a v slávnych Abbey Road Studios v Londýne a popri klasických skladbách sa na ňom nachádzajú aj úpravy najznámejších "beatlesoviek" v nezameniteľnom Janoska štýle.

"Na nahrávanie máme krásne spomienky. Je to skvelý pocit môcť nahrávať v štúdiu, v ktorom nahrávali aj samotní The Beatles. Mali sme tiež šťastie, že sme mohli pracovať so zvukovým majstrom, ktorý spolupracoval a osobne sa pozná s Paulom McCartneym," hovorí huslista Roman Janoska.

Skladby z albumu Revolution Janoskovci predstavia v slovenskej premiére v rámci otváracieho koncertu festivalu Viva Musica! vo štvrtok 27. júna o 20:00 v bratislavskej Starej tržnici.  

 
Ďalšími hviezdami sú Ólafur Arnalds a Nemanja Radulović

Festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. Festival má za sebou 14 úspešných ročníkov, v rámci ktorých sa uskutočnilo celkom 395 koncertov a vystúpilo viac ako 385 špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Koncerty 15. ročníka festivalu Viva Musica! sa budú konať od 27. júna do 22. augusta 2019 na rôznych miestach v Bratislave.  

Po koncerte Janoska Ensemble vystúpi na festivale 4. júla v Starej tržnici aj islandský hudobník Ólafur Arnalds s projektom re:member. V auguste (7.8.) sa na rovnakom mieste predstaví aj srbský huslista Nemanja Radulović, ktorý so svojím súborom Double Sens uvedie rozprávkovú Šeherezádu a diela od Vivaldiho, Dvořáka či Čajkovského.

Program festivalu organizátori zverejňujú postupne, no diváci sa už teraz môžu tešiť na viacero ďalších zvučných mien a projektov, ktoré vznikajú priamo na objednávku festivalu.    

Zatiaľ potvrdené koncerty 15. ročníka Viva Musica! festivalu:

27. 6. - Stará tržnica – Janoska Ensemble: Revolution
4. 7. - Stará tržnica – Ólafur Arnalds: re:member
7. 8. - Stará tržnica – Nemanja Radulović & Double Sens  


Redakciu Hudba.sk informovala manažérka Michaela Katonová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Andreas Bitesnich