Koncertom v trnavskej Synagóge – Centre súčasného umenia začne súbor pre starú hudbu Solamente Naturali sériu vystúpení v slovenských synagógach s hudobným projektom Thesaurus. V Trnave sa predstaví vo štvrtok 25. apríla, o deň neskôr vystúpi v Kokave nad Rimavicou, 27. apríla v Lučenci, potom v synagóge v Leviciach a 29. apríla v Rohožníku.

Thesaurus je zbierkou hebrejských orientálnych melódií. "Ide o rekonštrukciu starých, málo uvádzaných skladieb takmer zabudnutých autorov synagogálnej hudby upravených pre barokový orchester, originálne sólo nástroje a spev. Výnimočný projekt ponúka obraz svetovej židovskej hudby zo 17. až 19. storočia," uviedla Zuzana Dohnalová, PR Galérie Jána Koniarka v Trnave, ktorej je synagóga súčasťou.

Rozsiahlu zbierku židovských piesní a tancov Thesaurus usporiadal do desiatich zväzkov Abraham Zvi Idelsohn (1882 – 1932) na začiatku 20. storočia.

Široká paleta tradícií spevov
      
Výber skladieb pre koncertné vystúpenie bol podľa vedúceho súboru Miloša Valenta pripravený so zámerom ukázať širokú paletu tradícií spevov "od Abrahama Sagriho, cez kantorov v nemeckých synagógach, chazanov vo východnej Európe, chasidov, až po zábavné piesne a tance klezmerov v rôznych častiach Európy". "Hudobné nástroje, ktoré zaznejú v programe, sme sa snažili vybrať podľa rôznych vplyvov, zápisov a dokumentov dobových prameňov," dodal Valent.

Solamente Naturali vystúpi v zložení Miloš Valent – husle, viola, spev, ľudové husle, Michal Paľko – spev, pastierska flauta, drumbľa, cimbal, šalmaj, kornamusa, citera, klarinet, šofar, Ján Rokyta – cimbal, duduk, spev, flauty, klarinet, Baykal Dogan – perkusie, bubon, riqq, daf, darbuka, Peter Kiráľ – violončelo, Michal Vavro – kontrabas, Agnesa Ferienčíková – čembalo a Davide Maggioni – tenor, Dagmar Valentová, Maijte Larburu, Ľuba Habart, Ján Kružliak - husle, spev, Blanka Pavlovičová, Peter Vrbinčík – viola, spev.


Zdroj: TASR
Foto: facebook.com/solamentenaturali