Na základe internetového hlasovania na portáli Jazz.sk získa tento rok Cenu verejnosti Esprit orchester Bratislava Hot Serenaders za nahrávku I Like That. Meno víťaza hlavnej Ceny odbornej poroty bude prezradené až počas slávnostného večera udeľovania cien 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna.

Orchester Bratislava Hot Serenaders priniesol na svojom víťaznom albume I Like That skladby venované americkému jazzovému klaviristovi a kapelníkovi Jeanovi Goldketteovi, ktorý je považovaný za jedného z najlepších kapelníkov jazzu dvadsiatych rokov minulého storočia. V jeho orchestroch hrali tí najlepší jazzmani a o repertoár sa starali tí najlepší aranžéri. V oblasti synkopického jazzu patrí medzi najvýraznejšie osobnosti, a preto sa mu 20-členný bratislavský orchester rozhodol venovať celý album.

Víťazná nahrávka získala od návštevníkov portálu Jazz.sk 25% z celkového počtu hlasov. Na druhom mieste sa umiestnil album The Rest of the World od zoskupenia Marek Szarvaš Projekt s 19% a na treťom mieste Ľudové Mladistvá s albumom Viete ako... s 11% z celkového počtu hlasov.

Vypočujte si ukážky z víťazného albumu ankety Esprit v kategórii Cena verejnosti:



Bratislava Hot Serenaders majú už svoje ocenenie isté, meno absolútneho víťaza však zaznie až priamo počas slávnostného večera s odovzdávaním cien Esprit. Ten sa uskutoční 30. apríla o 20:00 v Divadle Aréna v Bratislave. Sprevádzaný bude živým koncertom troch nominovaných interpretov - Peter Korman QuintetĽudové Mladistvá a Bratislava Hot Serenaders.

Priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v Rádiu Devín. Pre návštevníkov podujatia bude vo foyer Divadla Aréna sprístupnená originálna výstava jazzovej koncertnej fotografie Rudolfa Baranoviča.

Sošky ocenení pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek. Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách Medzinárodného dňa jazzu - International Jazz Day (UNESCO) - ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Pozrite si nominácie na cenu Esprit za rok 2018 s profilmi umelcov a ukážkami z albumov

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka podujatia Zuzana Beňová.

Foto: Ctibor Bachratý