Fanúšikovia kapely Metalinda sa na Veľkonočný pondelok dočkali nového, v poradí už šestnásteho albumu s názvom Moja hviezda žije. Bonusom k 16 novým pesničkám sú štyri hymny, pričom rocková verzia Nad Tatrou sa blýska priniesla kapele v roku 2017 veľký úspech. Teraz si môžete vypočuť aj jej vlastné podanie českej hymny Kde domov můj.

"Veľmi nás teší, že naša verzia slovenskej hymny má na internete taký úspech. Na Youtube je to vyše dva milióny zhliadnutí a u českých používateľov Facebooku okolo troch miliónov. Nahrávka Kde domov můj vznikla práve na podnet českých fanúšikov, ktorí sa zamilovali do nášho stvárnenia Nad Tatrou sa blýska a pýtali sa, kedy nahráme aj rockovú verziu ich hymny. V jednom rozhovore sme sľúbili, že ak naša verzia hymny bude mať minimálne milión zhliadnutí, spravíme aj českú. Sľub daný bratom Čechom sme dodržali a česká hymna je tu aj s klipom," hovorí líder skupiny, gitarista a skladateľ Peter Sámel.


Videoklip Kde domov můj sa nakrúcal na Sandbergu v Devínskej Novej Vsi. "Je to krásne miesto s nádherným výhľadom na moravské pole, kde kedysi vznikol aj klip k jednému z našich najväčších hitov Slnko nevychádzaj," pripomína Sámel, ktorého spoluhráčmi skupine Metalinda sú v súčasnosti spevák Andy Hudák, basgitarista František Gašparík a bubeník Peter Kollár.

"Do českej hymny sme vložili veľké srdce a dušu, som rád, že sme ju nahrali, lebo my sme mali veľmi radi náš spoločný štát. Chodí za nami veľa fanúšikov s tým, že je škoda, že sa Československo rozdelilo. Teraz budeme hrať na koncertoch našu i českú hymnu a nikto už nebude ukrátený. Trocha sme ju pritvrdili a nahral som do nej niekoľkohlasé gitary. Asi sa mi to aj podarilo, minule mi niekto povedal, že sa mu zdá, ako keby tam počul Briana Maya z Queen. Nič lepšie mi povedať nemohol, lebo Brian May je môj veľký vzor," vraví hudobník.

Tak isto ako v prípade básne Janka Matúšku, ktorá je základom slovenskej štátnej hymny, aj v rockovej prerábke českej hymny Metalinda použila celý text piesne, ktorý bežnému poslucháčovi nie je až tak známy. "Verím, že českí fanúšikovia prijmú českú hymnu tak dobre, ako slovenskí prijali našu. Chceli sme im spraviť radosť, Kde domov můj sme určite nenahrali z vypočítavosti. Veď všetci členovia Metalindy sme sa narodili ešte v Československu a aj sa cítime byť Čechoslovákmi," hovorí Andy Hudák.

"Česká hymna je krásna, má pompézny, veľkolepý text Josefa Kajetána Tyla, zdôrazňujúci krásu českej krajiny. Pri jej spievaní v štúdiu som cítil hrdosť a úctu, pretože Česká republika je mi blízka, cítim sa v nej byť doma. My sme sa do skladby snažili vložiť hlavne ten správny výraz, keďže je veľmi ťažké spievať hymnu inej krajiny. Podstatné je to, aby sme na výsledok našej práce boli hrdí, aby sme zachovali samotný odkaz tej hymny, aby nám to ľudia verili. Ale na druhej strane, aby sme ju zahrali ako rockeri," dodáva spevák.


Nový album a oslava 35 rokov Metalindy

Kde domov můj
uzatvára nový album Moja hviezda žije, ktorý vyšiel presne na Veľkonočný pondelok. Skupina s ním vyrazí na turné 35 rokov Metalindy a špecifikom je aj to, že cédečko bude pokrstené na každom jednom koncerte tohto turné.

"Na cédečku sa nachádza dvadsať pesničiek, takže je to počtom skladieb akoby dvojalbum. Šestnásť skladieb je celkom nových a pridali sme k nim aj štyri bonusy, všetko sú hymny - slovenská, česká, hymna Turčianskych Teplíc a hymna, ktorú sme nahrali pre Harley Davidson," predstavuje čerstvú albumovú novinku Peter Sámel. 

"Metalinda je kapela, ktorá sa preslávila pomalými pesničkami, ako napríklad Ján Amos Džínový, spomínaná Slnko nevychádzaj či Angie... Teraz sme oproti predchádzajúcim albumom trocha pritvrdili, ale na druhej strane pribudli sláčikové nástroje - husle, viola a violončelo. S Andym dokonca spievame spolu dve pesničky a niekoľko som ich naspieval sám, lebo v čase, keď sme na albume začali pracovať, nemali sme práve speváka," hovorí gitarista a jediný zakladajúci člen v súčasnej zostave.

Andy Hudák je síce spevákom Metalindy už štvrtú sezónu, ale Moja hviezda žije je preňho prvým albumom, ktorý s ňou naspieval. "Na svoje si príde široké spektrum poslucháčov, album je naozaj rôznorodý. Okrem poriadnych rockových peciek tam nájdu aj pekné, baladické skladby. Som veľmi rád, že som naspieval CD s takou veľkou legendou, ako je Metalinda. Byť jej súčasťou pre mňa znamená veľmi veľa," uzatvára spevák.


Zoznam skladieb na albume Moja hviezda žije:

1. Láska zvíťazí 
2. Som tvoj upír 
3. Alfa Centaury 
4. Sme si súdení 
5. Sám proti zlu 
6. Doba umelohmotná 
7. Zbav ma samoty 
8. Koniec (Ešte že ťa mám) 
9. Ulica 
10. Otec a syn 
11. Machu Picchu 
12. Asi mi chýba sex 
13. Krutý Rím 
14. Sloboda  
15. Adrenalín 
16. Noc, čo nemá pravidlá 

Bonusové skladby:

17. Harley Davidson 
18. Hymna Turčianske Teplice 
19. Nad Tatrou sa blýska (hymna SR) 
20. Kde domov můj (hymna ČR)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Natália Novotná. Tlačovú správu sme upravili. Novinky kapely môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.facebook.com/OfficialMetaLindawww.instagram.com/officialmetalinda.

Foto: Peter Sámel ml.

Súvisiaci interpreti: Metalinda