Začiatok júna bude v Prešove patriť domácim úspešným kapelám, ale aj novým zoskupeniam. Podľa organizátorov je podujatie s názvom DrinkIn Fest oslavou hudby z mesta Prešov, ktoré je označované za "slovenský Seattle". Na svoje si 2. júna prídu fanúšikovia skupín Komajota, Peha, Chiki Liki tu-a, Mloci, Sunlips a Papyllon.

DrinkIn Fest je jednodňové podujatie spriatelených hudobných skupín, ktoré sa podieľajú na fenoméne prešovskej hudobnej scény a spolupracujú na niekoľkých metroch štvorcových. Ich centrom je nové nahrávacie štúdio Umpax, ktoré vzniklo na mieste s bohatou tradíciou.

Postarali sa o to najmä členovia skupín Komajota, Peha a Chiki Liki Tu-a, ktorí z dvoch štúdií vybudovali jedno. Prvým je známe štúdio Perina, za ktorým od 90. rokov stál Martin Migaš (ex IMT Smile, Peha). Po zmene priestorov sa stal susedom štúdia Komajoty a prišiel logický ťah. Muzikanti spojili sily a vybudovali nové a lepšie štúdio.

Festival s rodinnou atmosférou

Štúdio Umpax sa nachádza len niekoľko metrov od podniku DrinkIn, v ktorom sa stretávajú medzi skúškami a nahrávaním hudobníci a ich priatelia. "Chodíme sem na kávu, všetci sa pohybujeme okolo štúdia Umpax a práve tu vznikol nápad na náš spoločný koncert. Náš dvorný zvukár Slavo Tokár a Peťo Migaš, ktorý roky podporuje prešovskú scénu mali ešte v januári vymyslené samostatné koncerty. Jeden pre Pehu a ďalší pre Komajotu. Už v zárodku ich však spájala jedna vec. Všetci sa poznáme, stretávame a tešíme z dobrej muziky," spomína Stano Čorej z Komajoty, ktorý sa ujal organizácie festivalu.

"Prešovským vzduchom bude opäť znieť prešovská muzika," teší sa Martin Migaš z Pehy. Festival, ktorý vznikol z chuti hrať a baviť sa s priateľmi, sa zaradí medzi malé open air podujatia s rodinnou atmosférou. "Je to radosť a česť prispieť svojou troškou k myšlienke fenoménu 'Prešov – slovenský Seattle' prostredníctvom pohodovej akcie akou bude DrinkIn Fest. Skupiny, ktoré vystúpia na tomto podujatí, majú obrovský podiel na tomto prívlastku a preto sa všetci tešíme na priateľskú atmosféru," dodáva spoluorganizátor Peter Migaš, známy aj ako DJ Overhaul z Back2Love.

Mladé kapely aj legendárni Mloci

Podujatie spája skúsené skupiny z Prešova s mladými kapelami, ktoré majú čo povedať. "Sunlips už fungujú na našej scéne od roku 2008, ale Papyllon je čerstvý vietor, ktorý veje Prešovom a neznie ako žiadna iná skupina z týchto končín. Scéna žije ďalej, vyvíja sa a to je dobré," hovorí spoluorganizátor Edo Kopček. Skupina Papyllon už stihla zaujať aj organizátorov českého festivalu Rock For People, začiatkom júla si zahrá na pripravovanom 18. ročníku.

Legendou v programe bude prešovská dobrodružná skupina Mloci. Podľa pamätníkov ide o prvú prešovskú skupinu, ktorá začala koncertovať s vlastnými skladbami.

DrinkIn Fest
sobota, 2. júna, 15:30 - 22:00
parkovisko pred DrinkIn (Okružná ulica, Prešov)

Lineup:
Komajota
Peha
Chiki Liki Tu-a
Mloci
Sunlips
Papyllon

Vstupné: 4 € (predpredaj priamo v podniku), 5 € na mieste
Kapacita priestoru je limitovaná na 500 ľudí.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček.

Súvisiaci interpreti: Komajota, Peha