Americká spoločnosť GWS Auctions ponúkne v sobotu 27. mája v dražbe jedno zo súkromných lietadiel zosnulého speváka Elvisa Presleyho. Ide o dopravný prostriedok značky Lockheed Jetstar z roku 1962 v červenej farbe, ktorý sa svojho času objavil aj v relácii televízie National Geographic Channel.

Do aukcie sa dostane po tom, ako stálo 30 rokov na malom letisku v meste Roswell v Novom Mexiku. Lietadlo má interiér, ktorý si legendárny spevák sám navrhol, pričom sa v ňom nachádzajú červené kreslá a plyšový koberec v rovnakej farbe. Zároveň však nemá motory a kokpit musí prejsť renováciou.

Podľa webstránky Liveauctioneers.com, ktorá sa na aukcii podieľa, spomínaný Lockheed Jetstar vlastnil Kráľ rock'n'rollu aj jeho otec Vernon Presley. Scott Stark z Roswell International Air Center pre agentúru AP uviedol, že doteraz bolo lietadlo v súkromnom vlastníctve a veľmi zriedkavo bolo prístupné na prehliadky.

"Je to päť alebo šesť rokov, čo tu boli nejaké prehliadky," povedal Stark. Majiteľ lietadla, ktorý si neželal byť menovaný, ho však dovolil ukazovať počas rôznych leteckých podujatí a nedávno sa rozhodol ho predať. Podľa odborníkov má toto Elvisovo lietadlo hodnotu zhruba dva až 3,5 milióna dolárov (v prepočte približne 1,8 až 3,1 miliónov eur).

Elvis Presley získal počas kariéry tri hudobné ceny Grammy a už ako 36-ročnému mu udelili Grammy za celoživotné dielo. Je členom piatich siení slávy - rock'n'rollovej (1986), country (1998), gospelovej (2001), rockabilly (2007) a tiež Memphiskej hudobnej siene slávy (2012). Okrem hudby sa venoval filmu. Účinkoval napríklad v snímkach ako Miluj ma nežne (1956), Jailhouse Rock (1957) alebo Blue Hawaii (1961). Zomrel 16. augusta 1977 vo veku 42 rokov.

Zdroj: SITA
Foto: GWS Auctions, Inc. via AP

Súvisiaci interpreti: Elvis Presley