Na slovenskej hudobnej scéne pôsobí už viac ako päťdesiat rokov a je jej výraznou osobnosťou, ktorá dokáže spájať muzikantov aj na legendárnych Bratislavských jazzových dňoch. Peter Lipa oslávi 30. mája 75. narodeniny koncertom Peter Lipa 75. Podujatie sa uskutoční 27. septembra vo Veľkej sále bratislavského Istropolisu.

Vytvoril známe hity ako Caracas, Čo mám rádMaturantky či Páni v najlepších rokoch a počas svojej kariéry spolupracoval s rôznymi jazzovými a bluesovými formáciami a umelcami z iných hudobných žánrov. Peter Lipa je výnimočnou osobnosťou na hudobnej scéne, keďže ako jazzový hudobník dokázal osloviť masy ľudí. Jeho plánovaná oslava okrúhlych narodenín bude pestrou hudobnou prehliadkou, na ktorú prijalo pozvanie množstvo známych hostí.

Počas koncertu Peter Lipa 75 vystúpia Milan Lasica, Jana Kirschner, Zuzana Mikulcová, Svetlana Rymarenko, Marián Čekovský, Opak, skupina IMT Smile, ale aj hostia zo susedných Čiech Jaromír Nohavica a Marie Rottrová.


Predstavia sa tiež inštrumentalisti Andrej Šeban (gitara), Michal Žáček a Radovan Tariška (saxofón), Boboš Procházka (harmonika), Juraj Bartoš (trúbka), Martin Valihora, Marcel Buntaj, Michal Fedor (bicie), Juraj Tatár a Peter Lipa mladší (klávesové nástroje), Martin Gašpar a Michal Šimko (basgitara), skupiny Blues Five, Luboš Andršt Blues Band, Tradicional Club a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s dirigentom Adriánom Kokošom. Koncert nakrúti a odvysiela RTVS.

      
Peter Lipa oslávi jubilejné narodeniny aj u susedov v Českej republike. V deň narodenín vystúpi na pražskom Festivale Vyšehraní.


Zdroj: TASR + Hudba.sk   
Foto: Jana Birošová

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa