Záver minulého a začiatok tohto roka sa pre slovenskú speváčku Janais a jej kapelu niesol v pomerne hektickom duchu. Po turné Vianočná Janais 2017, ktoré pozostávalo z desiatich koncertov po celom Slovensku, sa hneď v úvode januára zatvorili do nahrávacieho štúdia Studio7 u Randyho Gnepu a pokračovali v nahrávaní štvrtého albumu.

Výsledkom nových hudobných podnetov je aj skladba Shoulder, s ktorou má Janais ambíciu zamiešať karty v slovenskom letnom rádiovom éteri. Od jej ostatnej tvorby sa už na prvé počutie líši. Speváčka, skladateľka a textárka sa netají, že pri jej písaní ju inšpirovali najmä blížiace sa slnečné mesiace. "Letný hit pre mňa znamená melódiu, ktorú neviete dostať z hlavy, a ktorú si pohmkávate, aj keď nechcete. Je prirodzené, že v tomto období slovenský éter najviac ožíva a speváci chŕlia piesne s videoklipmi. Slnko, tanec, dobrá nálada ... to všetko k letnej piesni neodmysliteľne patrí," hovorí Janais.

"No ak je pieseň dobrá po každej stránke, určite môže zaujať na dlhšie obdobie než jedno leto. Presne o to sa všetci hudobníci snažíme - dať piesni myšlienku a život. V texte som sa snažila o jasnú myšlienku - ak máte v živote vedľa seba niekoho, na koho sa viete vždy obrátiť, na koho pleci sa vyplačete, ak je vám ťažko, s kým vo svojom živote proste rátate, dajte mu najavo, že si to vážite, a že aj vy ste tu pre neho. Už keď som pieseň tvorila, cítila som z nej pohodu a radosť. Proste song, ktorý má poslucháča pozitívne naladiť a naštartovať," prezrádza speváčka.

Pieseň Shoulder sa nesie v optimistickom tanečnom duchu a v klipe režiséra JakubŠteineckera nechýba veselá choreografia. O tú sa postarali profesionálni tanečníci Emma Steindl, Dominika Podolanová, Radovan Kliment, Kristína Bekeová a breakdancer Tomáš Ujlaky. "Jakub moju víziu klipu doplnil svojím umením a dal piesni vizuál, vďaka ktorému si tú pieseň budete chcieť pustiť zas a znova. Aspoň u mňa je to tak."


Jasná voľba

Na výbere singla Shoulder ako nasledovníka úspešných skladieb Heart, Hlavolam či Nad hladinou sa v štúdiu okamžite zhodli všetci členovia speváčkinej skupiny - Martin Šenc (klávesy), Michal Šelep (basgitara), Peter Kothaj (gitara) a Stano Kociov (bicie). "Ešte pred vianočnou šnúrou sme sa s chalanmi stretli v štúdiu a hrali moje nové hudobné nápady. Táto melódia nám v hlavách zarezonovala najviac. Pospevovali sme si ju všetci dookola, takže sme mali hneď všetci jasno. Nahrali sme demo a postupne dotvárali aranžmány. Naplno sme sa ale piesni začali venovať až po vianočnej šnúre. Ono to tak býva, že v zime hudobníci chystajú letné piesne a v lete zimné," približuje Janais s úsmevom.

Ak bývate v Bratislave alebo jej okolí, určite v klipe spoznávate miesta, na ktorých sa nakrúcal. "Klip sme točili na rôznych miestach Bratislavy, ako sú Slavín, Palárikova ulica, trhovisko Miletičova, Skatepark v Petržalke, Starý most a ukončili sme ho spoločným tancom na Tyršovom nábreží pri západe slnka. Točiť klip na Miletičke som si spočiatku nedokázala predstaviť. No nechala som voľnú ruku profesionálom a výsledok ma presvedčil. Aj taká Miletička môže v klipe vyzerať čarovne," teší sa z výsledku hudobníčka.

Novinka je ďalšou piesňou z pripravovaného štvrtého albumu, ktorého vydanie chystá Janais spolu so svojím manželom, gitaristom a manažérom v jednej osobe - Petrom Kothajom, na jeseň tohto roka. Popri práci v nahrávacom štúdiu stihnú odohrať aj niekoľko koncertov v rámci letných podujatí, na ktorých určite zaznie aj skladba Shoulder. "Tešíme sa s kapelou na každý jeden koncert a už teraz pozývame všetkých fanúšikov leta a letnej pohody na naše vystúpenia," dodáva Janais na záver. 

Termíny najbližších vystúpení Janais s kapelou:

26. 5. (14:30) - Banská Bystrica, Deň rodiny
17. 6. (19:30) - Bratislava, Karlovešťania v Starom Meste 
23. 6. (19:00) - Dni mesta Námestovo
4. 7. (20:00) - Nitra, Večer ľudí dobrej vôle 
14. 7. (18:00) - Revúca, FANTASY leto 
21. 7. (18:00) - Červený Hrádok, Farfest 
1. 9. (15:00) - Hanušovce nad Topľou, Jarmok 
22. 9. (18:00) - Ivanka pri Dunaji, 50. výročie zboru CREDO 

Novinky speváčky Janais môžete sledovať na jej oficiálnej stránke www.janais.sk a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér Janais Peter Kothaj. Text Daniely Šoporovej sme upravili.

Foto: archív speváčky