Členovia slovenskej indie-popovej skupiny Tolstoys, speváčka Ela Tolstova a basák Michal Smetana, usporiadali v nemeckej metropole bláznivú fingovanú svadbu. Počas nakrúcania videoklipu k novej skladbe Describe My Name boli ako nevesta a ženích takí autentickí, že im ľudia na ulici uverili a gratulovali.

Novinka je predzvesťou očakávaného nasledovníka ich debutového albumu Botanika, ktorý vyšiel ešte v roku 2017. Kapela Tolstoys medzitým vydala niekoľko samostatných singlov so slovenskými textami, v ktorých ukázala, že hudobne nestagnuje, s druhým albumom však prichádza doslova nová éra. Jeho názov je Mirror Me, tak ako na debute je na ňom väčšina skladieb v angličtine a slovenskí hudobníci na nich spolupracovali s dvojicou rešpektovaných zahraničných producentov, ktorí sa postarali o dokonalú zvukovú podobu nahrávky. Kapela na albume pracovala so starými syntetizátormi Casio, bezpražcovou basou a priznáva vplyv Kate Bush.

Prvou ukážkou pripravovanej štúdiovky je singel Describe My Name, ktorý mal v sobotu 22. mája premiéru spolu s videoklipom. Miesto nakrúcania nie je náhodné - práve v Berlíne totiž pôsobia producenti Drew Deal a Zino Mikorey. Všetky skladby tak vznikali na trase medzi drevenicou v Nízkych Tatrách, kde Tolstoys nahrávali inštrumentálnu časť albumu, a jednou z najväčších svetových hudobných  metropol, kde ho dokončili a nahrali spevy. Niektoré skladby z albumu vznikali na diaľku aj v rámci samotnej kapely - kvôli pandémii, ktorá členov Tolstoys rozdelila medzi rôznymi mestami a štátmi, tvorba prebiehala aj formou konferenčných videohovorov.

Hlavnou témou prvého singla je puto dvoch ľudí, ktoré presahuje fyzický svet, a ich spoločný útek do sveta fantázie. Po každom sne však nasleduje návrat do reality. A také je aj rozuzlenie nového videoklipu kapely Tolstoys. "Pravdivo popísať, resp. vykresliť moje meno dokáže len niekto, kto ma dôverne pozná. O tomto prepojení je celá pieseň. O miestach, ktoré sú tajné, vedia o nich len dvaja najlepší priatelia alebo milenci, sú pre nich špeciálne a môžu tam spolu utiecť pred svetom,” upresňuje myšlienku piesne speváčka, skladateľka a textárka Ela Tolstova.


Berlín sa stane jej druhým domovom

Počas nahrávania spevov na nový album sa Ela a Michal Smetana v Berlíne zoznámili s mladou fotografkou Thi Thuy Nhi Tran. S ňou vymysleli aj koncept videoklipu, ktorý autorka nakrútila na starú VHS kameru. "Najdrahšou položkou nášho zábavného improvizovaného natáčania boli lístky na vyhliadkovú plavbu loďou. Svadobné šaty v sekáči ma stáli 1 euro a oblek pre Michala 10 eur," prezradila speváčka, ktorá si Berlín obľúbila natoľko, že sa tam v septembri presťahuje a začne študovať populárnu hudbu na tamojšej pobočke hudobného inštitútu BIMM (British and Irish Modern Music Institute).

Album Mirror Me plánuje kapela vydať 22. februára 2022 opäť vo vydavateľstve Slnko Records. Dlhé čakanie fanúšikom postupne spríjemní päť videoklipov, každý s iným mladým talentovaným vizuálnym umelcom. Po uvedení albumu budú nasledovať aj videoklipy k zvyšným skladbám nahrávky.

"Radi prepájame hudbu s vizuálnym umením. Preto sme sa rozhodli vytvoriť sériu desiatich klipov - na každú pieseň. Vždy s iným vizuálnym umelcom, ktorý si mohol vybrať pieseň i spôsob jej spracovania," dodáva Tolstova. Ku každému singlu bude k dispozícii aj merch. K piesni Describe My Name, ktorú okrem Youtube nájdete aj na streamovacích službách, sú to jedinečné prstene od britskej umelkyne Molly Ashman.

Ela Tolstova a Michal Smetana, Tolstoys, 2021 Zdroj: Samuel Alexander Petráš

Tolstoys je bratislavská kapela okolo speváčky Ely Tolstovej a basgitaristu a hráča na kontrabas Michala Smetanu, ktorí momentálne žijú v Prahe. Ďalšími členmi kapely sú Pavol Rehák (klavír), Matej Herceg (bicie, perkusie), Frederika Camastrová (husle) a po novom aj druhý bubeník Dominik Demčák, známy tiež z dua Kinsfolk.

Vďaka debutu Botanika (2017), na ktorom hudobníci predstavili svoj pohľad na dream/indie pop so spojením akustickej hudby a elektroniky, sa kapele podarilo úspešne etablovať na slovenskej i českej scéne. V "medzialbumovom" období Tolstoys vydali single Olivy (2018), Tempo a Tri mestá (oba 2020) a v roku 2019 pripravili projekt Botanika Klasika, v rámci ktorého svoje skladby predstavili naživo v nových aranžmánoch so sláčikovým kvintetom. Skladbu Agapé si formácia v roku 2020 zahrala aj so symfonickým orchestrom.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Tolstoys poskytla PR manažérka Zuzana Suchová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky skupiny môžete sledovať na oficiálnom webe tolstoys.sk a sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Samuel Alexander Petráš